latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:37 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Словенија добила већину Пиранског залива; Пленковић - Пресуда нас не обавезује

Словенци су побиједили пред арбитражним судом. Према одлуци словеначки бродови и авиони имаће сву слободу проласка кроз хрватско подручје. Овом пресудом Словенија добија три четвртине Пиранског залива.
Пирански залив (Фото: Themightyquill/Wikipedia) -
Пирански залив (Фото: Themightyquill/Wikipedia)

Према одлуци Арбитражног суда у Хагу, Словенија није добила излаз у међународне воде, али је добила велику већину Пиранског залива, док је копнена граница Словеније и Хрватске већином неспорна.

Читању одлуке нису присуствовали представници Хрватске. Одлука арбитражног суда, није се свидјела хрватском премијеру Андреју Пленковићу, који је поновио став хрватске владе - одлука ни на који начин не обавезује Хрватску, не намјеравамо њен садржај примјењивати.

- Друге државе у међународним односима ово питање требају препустити Хрватској и Словенији да то рјешавају билатерално. То је најбитније и врло јасан став Хрватске. Позивам све актере на политичкој сцени да и даље држимо јединствен став - додао је Пленковић.

Ипак, Њемачка влада позвала је Хрватску и прије саме пресуде да поштује и спроведе одлуку:

"Независно о садржају одлуке, с гледишта владе Њемачке, важно је начело међународног права да се одлуке арбитражних судова морају поштовати, као и да их стране морају имплементирати".

Хрватски државни врх ипак је истакао да остаје спреман за разговор са Словенијом. Словенија је, с друге стране, саопштила да одлука Арбитражног суда о граничном спору мора да се поштује.

- Ово је историјски тренутак за Словенију. Одлуку суда треба поштовати, због тога ћу се као предсједник Владе заузимати да је јединствено прихватимо упркос томе што сва наша очекивања нису у потпуности остварена - нагласио је премијер Словеније Миро Церар.

Церар је истовремено позвао свог хрватског колегу Пленковића на састанак у Љубљани 12. јула да би разговарали о спровођењу одлуке Арбитражног суда.

Сједињене Државе су поручиле да неће заузимати ничију страну у овом спору, као и да је ово питање које требају ријешити сами Хрватска и Словенија.

Извор: Агенције