latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:23 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Бијељина: 4000 захтјева за легализацију (ВИДЕО)

До краја 2016. године, када је истекао и други законски рок за легализацију нелегално изграђених објеката, у Бијељини је поднесено око 4000 захтјева.
Бијељина: Градска управа - Фото: РТРС
Бијељина: Градска управаФото: РТРС

Већини недостаје потребна документација коју подносиоци нису доставили у законом прописаном року. Због великог броја власника објеката који ни овај рок нису искористили за легализацију, градска управа затражила је од Владе Републике Српске да се они поново продуже. Сматрају да, ако се примијене законске мјере, а то је рушење бесправне градње , то никоме не би ишло у корист.

Први законски рок за легализацију бесправне градње био је, 2013. године, да би поново био продужен до краја прошле године. Управа града Бијељина примила је укупно нешто више од 4000 захтјева за легализацију,али је стање на терену знатно другачије, кажу надлежни.

- Сматрамо да много више има нелегалних објеката у Бијељини, а то се и показало током ове 2017. године. Нама се редовно обраћају грађани за захтјеве, не могу да прикључе струју, воду и другу инфраструктуру која им је неопходна, да имају неки папир да су у поступку легализације, истиче Миладин Ракић из одјељења за просторно урећење.

Без увјерења о покренутој легализацији бесправно изграђеног објекта, нема ни струје ни воде, па су се неодговорни инвеститори нашли у проблему, а њих није мали број, потврђено нам је и у Електродистрибуцији.

За покретање поступка легализације било је довољно да инвеститор поднесе доказ о власништву објекта ,а да осталу потребну документацију достави у року од мјесец дана. Испоставља се да је више од половине инвеститора, искористило захтјев само за прикључак струје и воде, каже Владимир Чордашевић Технички руководилац РЈ Електродистрибуција. Бијељина.

Тако је градска управа заобишла поштовање законских процедура и све те захтјеве оставила на "чекање" . Уз констатацију да и даље постоји знатан број нелегалних објеката чији власници нису покренули поступак легализације, јасно је да ће се тражити нова рјешења или ће се, можда, коначно примијенити крајња законска могућност – рушење бесправно изграђених објеката .