latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:02 | Аутор: РТРС

Савановић: Повећање плата могуће уз јачање реалног сектора

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да се плате могу повећавати само уз материјално јачање Републике Српске, односно јачањем реалног сектора.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је оцијенио да је илузорно и утопијски очекивати повећање плата без јачања економије, реалног сектора и већег запошљавања.

"Ако хоћемо да се надамо већим примањима, морамо радити на развоју реалног сектора, привреде, новог запошљавања и свему што отвара нова радна мјеста и што их чини профитабилним", рекао је Савановић новинарима.

Одговарајући на питање да ли је готов план Владе Српске за смањење плата у јавном сектору, а што је била једна од обавеза према Међународном монетарном фонду, Савановић је рекао да је кроз Закон о раду минули рад смањен са 0,5 на 0,3 одсто, што представља један од елемената који је утицао на смањење укупних примања.

"Ми сада то пратимо, како функционише однос потрошње према бруто друштвеном производу, који мора бити `уоквирен` у око три одсто и свака `искакања` захтијеваће нове мјере", каже Савановић.

Он је истакао да према информацијама које има, искакања нема са постојећим нивоом плата, те да до даљег плате остају какве јесу.

Извор: СРНА