latinica  ћирилица
29/04/2024 |  18:10 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Си Ђинпинг у посјети Србији 7.маја

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да кинески предсједник Си Ђинпинг долази у званичну посјету Србији.
Александар Вучић и Си Ђинпинг (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/) -
Александар Вучић и Си Ђинпинг (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/)

- Кинески предсједник 7. и 8. маја долази у званичну посјету Србији. Почаствован сам што ћу угостити кинеског предсједника, отворити бројне теме. Са наше стране биће иницирани пројекти убрзаног развоја, од летећих аутомобила, сателита и слично. Развијаћемо најбоље односе. Данас су нам стигли возови из Кине, ускоро завршавамо пругу Београд - Суботица - рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Потврда стиже и од кинеских званичника.

Кинески шеф дипломатије Ванг Ји поручио је да се Пекинг радује овој посјети, као још једној прилици за цементирање "гвозденог пријатељства" са Србијом.

Предсједници Кине и Србије разговараће о билатералним односима и унапређењу сарадње двије земље, преноси Ројтерс.

Долазак кинеског председника најављен је у фебруару ове године, на свечаности коју је предсједник Вучић приредио за амбасадора Кине у Србији Ли Минга и његове сараднике, поводом обиљежавања лунарне Нове године.

Си Ђинпинг је посљедњи пут у Србији боравио 2016. године, што је била прва посјета кинеског предсједника послије више од 30 година. Овог пута у Београд долази на годишњицу бомбардовања кинеске амбасаде у НАТО агресији.

Током посјете овом дијелу Европе, Си Ђинпинг ће, од 5. до 10. маја, боравити и у Мађарској и Француској, преноси Синхуа.