latinica  ћирилица
29/06/2017 |  14:15 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

"Источна алтернатива": Поставити споменик Чуркину у Сребреници

Активисти Удружења грађана "Источна алтернатива" затражиће да буде уклоњено на десетине бесправно подигнутих бошњачких спомен-обиљежја на подручју сребреничке општине са натписима који вријеђају српски народ, уколико не буде удовољено њиховом захтјеву за постављање споменика руском амбасадору у УН Виталију Чуркину у Сребреници.
Предсједник удружења грађана "Источна ачтернатива" Републике Српске Војин Павловић - Фото: СРНА
Предсједник удружења грађана "Источна ачтернатива" Републике Српске Војин ПавловићФото: СРНА

Предсједник Удружења Војин Павловић сматра да се приоритетно мора уклонити спомен-плоча коју су бесправно поставила бошњачка удружења на школском игралишту у Сребреници.

Активисти Удружења грађана "Источна алтернатива" данас су лијепили плакате са позивом грађаним да 8. јула у 11.00 часова присуствују постављању спомен-обиљежја Чуркину у сребреничком градском парку.

Павловић је подсјетио да је спомен-обиљежје већ завршено и допремљено у Сребреницу, те да ће тог датума бити постављено, иако нису добили сагласност општине за то.

"У фебруару смо поднијели захтјев начелнику општине Младену Грујичићу за издавање локацијске дозволе за постављање спомен-обиљежја Чуркину у Сребреници. Он ми је рекао да је то добра идеја, али да би најбоље било да се обиљежје постави у црквеној порти. То сам одбио и рекао је да се обратим Скупштини општине за сагласност што сам учинио 21. марта", каже Павловић.

Он истиче да није прихватио да се обиљежје поставља у порти цркве јер Чуркин није био владика или вјерски службеник, него свјетски дипломата.

Павловић каже да општинска администрација за три мјесеца није одговорила на захтјев Удружења, чији активисти сматрају да ово ћутање као знак одобравања и зато ће 8. јула поставити спомен-обиљежје.

"Одлучили смо се да обиљежје поставимо 8. јула јер је то датум када је Чуркин уложио вето у УН на срамну једнострану резолуцију Велике Британије о Сребреници, чиме је сачувао мир на овим просторима и због сви у БиХ треба да му будемо захвални", истиче Павловић.

Говорећи о заслугама Виталија Чуркина, Павловић напомиње да је предсједник Републике Српске Милорад Додик прије два дана постхумно одликовао овог руског дипломату једним од највећих одликовања Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за допринос миру и заслуге што се глас српског народа чуо у УН.

Извор: СРНА