latinica  ћирилица
29/06/2017 |  14:13 | Аутор: РТРС

Железњак: Народ Србије и региона да се изјасни о војним питањима

Посланик руске Думе Сергеј Железњак оцијенио је да је важно да се народу Србије и региона пружи прилика да се изјасне о важним питањима, нарочито војним.
Сергеј Железњак          (Фото:Dmitry Rozhkov / Wikipedia) -
Сергеј Железњак (Фото:Dmitry Rozhkov / Wikipedia)

Железњак је, говорећи на конференцији "Нова међународна реалност – изазови и перспективе" у Београду, поручио да је значајно развијање концепције која подразумијева војну неутралност балканских земаља.

Он је истакао као позитивно то што Србија жели војну неутралност, без обзира на притиске које трпи, преносе београдски медији.

- У савременом свијету нема много суверених земаља. Чињеница да Србија успјева да одржи сувереност говори колико је одмјерена и паметна политика која се води у Србији - нагласио је Железњак.

Он каже да би питања која се тичу Балкана требало да буду разматрана на Балкану, а не у Вашингтону, Бриселу или Москви.

- Одлуке треба да доносе саме балканске земље, да се тако поштује њихов суверенитет. Важно је да се народу пружи прилика да се изјасни о значајним питањима, нарочито војним. Видимо да Црна Гора жели да избјегне референдум када је ријеч о НАТО-у, али ако говоримо о демократским земљама, онда, свакако, питања која пресудно утичу на земљу морају да буду рјешавана на нивоу народа, а не елита - рекао је Железњак.

Он је констатовао да је кључни проблем нестабилности региона тај што још није дефинисана оцјена војних активности на територији Балкана крајем 20. вијека и нагласио да пројекти, попут "велике Албаније" не смију да се "подгријавају" јер доводе до стварања нових проблема.

- Задатак свих одговорних политичара је да се одржава мир и да се не покрећу напетости у региону. Неодговоран однос према историјским догађајима, попут Првог и Другог свјетског рата, могу довести до нове биједе која би обухватила цијели свијет, без изузетака. Зато је важно да на Балкану буде мир и да се подржава политика мира, помирења, толеранције и етничке и националне разноликости - навео је Железњак.

Он је додао да је борба против тероризма приоритет и да се ту сва идеолошка неслагања остављају по страни.

- Терористима је свеједно какво је уређење, какве су партије у земљи. Они желе да униште сваку земљу јер су против цивилизације коју сви ми представљамо. Питања која се тичу претпоставке пријетње тероризмом морају тренутно да се доставе свим земљама које могу бити угрожене. У савременом свијету веома је чудно мислити да можете себи да омогућите безбједност на рачун других. Безбједност може бити само заједничка - истакао је Железњак.

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич рекао је да је сада тренутак да се подстакне сарадња ЕУ са западним Балканом јер једино то може довести до развоја региона.

- Мислим да, једном када постигнете да се Балкан прихвата, као на примјер Скандинавија, ту нема негативне конотације, али потребно је да то буде европски Балкан. Важно је да успоставимо иста правила и начине на које поступамо једни према другима - каже Петрич.

Извор: СРНА