latinica  ћирилица
29/06/2017 |  14:03 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Бијељина: Откривен и освештан "Споменик мајкама" (ВИДЕО)

У порти саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Бијељини освештан је споменик мајкама погинулих српских синова који су страдали бранећи српске земље од 1389. године до данас.
Бијељина - "Споменик мајкама" - Фото: СРНА
Бијељина - "Споменик мајкама"Фото: СРНА

Иницијативу за изградњу споменика покренуло је Удружење породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице прије више од двије године.

Јованка Јелачић је у Одбрамбено отаџбинском рату изгубила двадесетдвогодишњег сина Жељка, који је погинуо 1995. године на мајевичком ратишту. 

- Овај дан смо очекивали скоро двије године да овај споменик се подигне, ово је велики успјех нашег удружења и мајки да оставимо нешто иза себе - истакла је мајка погинулог борца Јованка Јелачић.

Син Василије Марић, Младен погинуо је 95. године на гламочком ратишту. 

- Изгубила сам сина 95 године, студента треће године факултета. Погинуо је на Гламочу, нисмо га нашли 14 мјесеци - изјавила је мајка погинулог борца Василија Марић.

Изградња споменика почела је 2015-те године у знак захвалности свим мајкама српских јунака који су дали живот за Републику Српску, али и све српске земље. 

- Њима смо дале мало више значења, зато што су оне бдиле над тим својим синовима и упућивале да буду прави људи и да бране ову државу у којој ми данас живимо и уживамо и све државе српске које су постојале и сад постоје - нагласила је предјседница Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице Смиља Митровић.

Скулптуру је урадио академски вајар Рајко Блажић, професор на Богословском факултету у Београду, а ријеч је о мајци мученици која о свом потомству брине 24 сата. Изградњу споменика подржали су Српска православна црква и бројни донатори.