latinica  ћирилица
29/04/2024 |  11:36 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Илић: Бојлова изјава - доказ да је циљ резолуције политички

Резолуција о Сребреници има политички циљ, а то потврђује и изјава професора међународног права са Харварда Френсиса Бојла да ову резолуцију треба искористити за промоцију интереса БиХ и како би се ријешили Републике Српске, рекао је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Младен Илић.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

Он је навео да је циљ резолуције о Сребреници укидање Републике Српске, јер њени креатори сматрају да ће пласирањем те информације у свијету комплетан народ бити окарактерисан геноцидним.

- Сматрам да је извјесно да се оствари дио њихове жеље да се, како су рекли, ријеше Републике Српске, али по другачијем принципу, а то је да Српска изађе из оквира БиХ. Не сматарам да то може бити повод за сукобе или за нешто што би довело до посљедица које нико нормалан не жели - рекао је Илић.

Он сматра да је резолуција отварање старих рана и покушај прекрајања историје и истине.

- Не можемо очекивати да након тога наставимо нормално да функционишемо, као да се ништа од тога није десило, рекао је Илић.

Он је оцијенио да су постале апсурдне и њихове тврдње да желе помирење и нормално функциоисање унутар БиХ.

- Овакво дјеловање међународне заједнице и дијела људи који финансирају ову резолуцију ће трајно пореметити односе у БиХ, који су већ дубоко нарушени и сматрам да ће ово отворити ново поглавље за Српску и постављање нових циљева у ком правцу треба да иде - рекао је Илић.

Професор међународног права са Харварда и први агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Френсис Бојл изјавио је да резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН треба користити за промоцију интереса БиХ и како би се ријешили Републике Српске коју је назвао "геноцидном творевином".