latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:35 ⇒ 16:46 | Аутор: РТРС

Мајкићева напустила сједницу Одбора за безбједност

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајић, из СНСД - а, напустила је данас сједницу овог тијела изражавајући незадовољство не само, како каже, површним радом Комисије него, посебно, игнорантским односом извршне власти на нивоу БиХ према законодавној.

Мајкићевој је, како је истакла, посебно засметао начин на који је Комисија требало да разматра Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину у дијелу надлежности Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, али и иницијатива посланика СДП-а Дениса Бећировића у вези са доношењем стратегије националне безбједности у БиХ, коју је Комисија претходно одбацила.

Она је оцијенила да страшно то што извршна власт у БиХ, не само што је лоше урадила Извјештај о раду Савјета министара БиХ, већ и то што на сједнице надлежних комисија не долазе представници Савјета министара БиХ, који на тај начин показују да им је сасвим неважно шта ће парламент рећи. Она је нагласила да је забрињавајућа и пракса власти на нивоу БиХ да игноришу иницијативе, ставове и препоруке власти са ентитетског нивоа, посебно из Републике Српске. Мајкићева је скренула пажњу на чињеницу да је Заједничка комисија за одбрану и безбједност, без кворума, данас разматрала и двије одлуке Предсједништва БиХ које су биле под ознаком "строго повјерљиво".

Упркос њеном противљењу, чланови Комисије за одбрану и безбједност усвојили су данас поменути Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину у дијелу надлежности Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ.

Тај извјештај садржи извјештаје Министарства одбране и Министарства безбједности БиХ, Агенције за истраге и заштиту БиХ, Граничне полиције БиХ, Службе за послове са странцима, Дирекције за координацију полицијских тијела, Агенције за полицијску подршку, Агенције за школовање и стручно усавршавање, Агенције за форензичка испитивања и вјештачења, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства цивилних послова и Регулаторне агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност.

Усвојен је и Извјештај о раду Службе за послове са странцима за 2016. годину, док је Извјештај о раду Министарства одбране БиХ за 2016. годину скинут са дневног реда због одсуства предлагача.

Извор: СРНА