latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:32 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Дачић: Неприхватљиво да се неко жали на руски утицај на Београд

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија не жели да изгуби ниједног пријатеља у свијету и поручио да не прихвата да се неко жали на руски утицај на Београд.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Он је, реагујући на примједбе званичника западних земаља да Србија "сједи на двије столице", рекао да неке велике силе "сједе на много више столица" него Србија.

- Све европске земље сједе на бар пет столица. Прво гледају шта ће са Америком, са Кином, Индијом, Африком, исламским свијетом, Латинском Америком. Нисмо ми ваљда једини глупи. Не желимо да изгубимо ниједног пријатеља - навео је Дачић, преносе београдски медији.

Он је истакао да не прихвата да се званичници западних земаља жале на руски утицај "јер су сами криви" за то.

- Питао сам америчку администрацију да ли се сјећају ко је посљедњи предсједник који је дошао у Србију, има ли живих који се тога сјећају. Посљедњи британски премијер који је дошао у Србију је Маргарет Тачер - рекао је Дачић и додао да љубав на даљину нигдје не функционише, па ни у политици.

Када је ријеч о региону, Дачић каже да је Београд спреман на виши ниво сарадње управо да би се у Бриселу представили као регион.

- Питање је који су то заједнички интереси и о томе треба да се договарамо. Европски комесар за проширење Јоханес Хан, који је велики присталица ове идеје, рекао је да је то заједнички економски простор и мислим да је важно да у томе не гледамо неке теорије завјере, руски утицај на Балкану и слично, свако има неку своју рачуницу, али треба да се ради заједно - рекао је Дачић.

Извор: СРНА