latinica  ћирилица
29/06/2017 |  10:46 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Подгорица: Мајке најавиле нови протест ако им укину накнаде

Мајке са троје и више дјеце поручиле су да ће организовати нове протесте ако посланици Скупштине Црне Горе изгласају Приједлог закона о извршењу одлуке Уставног суда којим се укидају њихове накнаде.
Подгорица: Протест мајки (Фото: e-vijesti) -
Подгорица: Протест мајки (Фото: e-vijesti)

Посланици Скупштине Црне Горе завршили су расправу о Приједлогу закона о извршењу одлуке Уставног суда којим се уређује правни статус корисница права на накнаду по основу рођења троје или више дјеце и о Приједлогу закона о социјалној и дјечијој заштити, о којима ће гласати касније.

Кориснице накнада за мајке са троје и више дјеце провеле су ноћ испред зграде Скупштине.

- Запамтите, у јулу ваше мајке неће примити накнаду која им је обећана и коју су они 9. јануара погазили! Они хоће да 13.000 мајки оставе без иједног цента, а њих 9.000 ће имати мања примања него до сада - рекла је предсједник Координационог одбора мајки Жељка Савковић.

Мајке су позвале Бошњачку странку, која је са Либералном партијом гласала за усвајање закона, да данас гласају против укидања накнада.

Мајке су почеле протесте 16. фебруара, након изгласавања допуна и измјена Закона о дјечијој и социјалној заштити којим су им накнаде смањене 25 одсто.

Уставни суд је 19. априла прогласио неуставним и закон којим се накнаде уводе, с тим да је стечено право остало. Суд је обавезао Владу да у наредна три мјесеца регулише правни статус 20.000 жена које су узеле накнаду.

Право на доживотне накнаде је, одлуком Скупштине, сведено на мјесечна примања од 264, односно 144 евра.

Извор: СРНА