latinica  ћирилица
29/06/2017 |  10:34 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Угљевик: Организован Сајам женског предузетништва (ВИДЕО)

У циљу јачања женског предузетништва, испред Центра за културу у Угљевику организован је Сајам рукотворина, накита, разних предмета од дрвета украшених декупажом, производа од меда и биља.
Угљевик: Сајам женског предузетништва - Фото: РТРС
Угљевик: Сајам женског предузетништваФото: РТРС

На 26 изложбено-продајних штандова одлучне и предузимљиве мајке, супруге, домаћице и дјевојке изложиле су својих руку дјело. Жене, кажу, могу све - било да рукотворинама допуњавају буџет, или им је то основни извор прихода. Јелица Тодоровић се бавила свим и свачим од пољопривредног техничара, преко обућара, до месара. Сада се посветила токарењу ламинираног дрвета.

"Одлучила сам се за овај бизнис када сам остала без посла. Супруг ми помаже у тежим пословима. Ово је добар начин за зараду", каже Тодоровићева.

 Сајам су подржале и чланице Актива жена Рудника и Термоелектране Угљевик које су изложиле ткане и везене предмете.

Свјетлана реновица, предсједница овог Актива истакла је да увијек подржати овукву врсту активности како се не би заборавила традиција нашег народа.

Женско предузетништво у Угљевику није довољно развијено - само у мањем сегменту, па је овај сајам прилика да се жене мотивишу и да аплицирају за пројекте ЕУ.

Милорад Јовичић из Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик је истакао да су жене доста предузимљивије у односу на мушкарце, те је то  потенцијал који треба искористити.

Организаторке овог сајма су задовољне и истичу да су пробиле лед - први сајам неће бити и посљедњи, а све у циљу промоције женског предузетништва.

Штандове је обезбиједила општинска управа. Женама ће омогућити да поново изложе своје рукотворине на Сајму шљиве, ракије и меда у септембру и охрабре их да идеју преточе у самосталан бизнис.

Организатори Сајма су Коло српских сестара ''Света Марија Магдалина'', Агенција за развој малих и средњих предузећа и Удружење жена ''Искра'', а генерални покровитељ општина Угљевик.