latinica  ћирилица
29/06/2017 |  10:25 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Дачић: Београд жели искрено да разговара са сусједима

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија жели са сусједима искрено да разговара о свим отвореним питањима и заједнички проналази рјешења која ће бити трајна и одржива.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је у Београду на отварању конференције "Нова међународна реалност - изазови и перспективе", истакао да се Србија залаже за дијалог који ће довести до бољег политичког и економског амбијента у региону, с циљем обезбјеђивања мира, стабилности и просперитета за све грађане.

- Србија остварује политичку стабилност и жели да на тој основи гради своју економију, привлачи стране инвестиције, надокнади вријеме које је изгубљено и допринесе стабилности региона. Напредак сваког од нас у региону треба да буде подстицај осталима, а не ограничавајући фактор - рекао је Дачић.

Он каже да ће Србија наставити да подржава европске аспирације својих сусједа и да спроводи политику војне неутралности, штитећи и промовишући своје националне интересе.

- Таква политика Србији омогућава да развија сарадњу и гради односе поверења са свим кључним међународним факторима - навео је Дачић.

Он је додао да је Србија доказала да је кредибилан и поуздан партнер, те да је чврсто опредијељена да у сарадњи са партнерима у свијету допринесе сузбијању пријетњи на регионалном, европском и глобалном нивоу.

Дачић је напоменуо да, заједно са својим партнерима у региону, Србија снажно јача инфраструктурну мрежу читавог западног Балкана, у највећој мјери доприноси саобраћајном, енергетском, економском повезивању, унапређењу сарадње младих.

- У својим настојањима Београд добија континуирану подршку у међународној заједници, коју ће, надам се, пратити и снажнија подршка у европским интеграцијама - истакао је Дачић.

Он је напоменуо да Србија и даље дефинише пуноправно чланство у ЕУ као стратешки национални циљ.

Дачић истиче да за Србију и регион посебан изазов представља политика проширења ЕУ и посљедице и неизвјесности које она доноси, јер се Унија данас суочава са кризом идентитета и преиспитивањем сврхе свога постојања.

- Свјесни смо свих тих бројних изазова, али сматрамо да је очување кредибилне политике проширења, засноване на јасним и уједначеним критеријумима, кључно како за регион коме географски припадамо, тако и за цјелокупну Европу - навео је Дачић.

Што се тиче мигрантске кризе, Дачић је рекао да Србија и даље гаји наду да ће се заједничким ангажовањем пронаћи свеобухватно и одрживо рјешење на европском нивоу, при чему је спремна да пружи свој допринос, али и да преузме дио обавеза.

- Економске и демографске последице кризе још није могуће у потпуности сагледати, али ће у наредним годинама постати знатно јасније - рекао је Дачић.

Он каже да Србија сматра да су циљеви и начела УН и даље једнако актуелни, као што су суверена једнакост држава, одрицање од употребе силе, немијешање у унутрашње ствари других држава, мирно рјешавање спорова и уважавање различитости.

Дачић је оцијенио да западни Балкан мора у међусобној сарадњи проналазити заједнички одговор на глобалне безбједносне изазове.

- Нажалост, код већине грађана данас преовлађује осјећај да је свеијт постао много несигурније и опасније мјесто за живот - каже Дачић.

Скуп "Нова међународна реалност - изазови и перспективе" организовала је Фондација Београдски стратешки дијалог.

Извор: СРНА