latinica  ћирилица
29/06/2017 |  07:54 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Данас дан "Д" за Словенију и Хрватску

Данас је "дан Д" за Словенију и Хрватску. Арбитражни суд у Хагу, како је најављено, саопштава коначну пресуду о граничном спору двије земље у Пирансом заливу.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

Док из Словеније поручују да нових преговора неће бити, хрватски државни врх тврди да их се та одлука не тиче и не обавезује званични Загреб.

Хрватска је, наиме, 2015. једногласном одлуком Сабора изашла из арбитражног спора због његове компромитације, а загребачки медији преносе да ће словеначки премијер Миро Церар данас присуствовати посебној седници парламентарног одбора за спољну политику, која ће, како се наводи, бити одржана у тзв. "глувој соби", односно просторији технички заштићеној од могућег прислушкивања.

Просторија се, наводе, налази у подруму парламента у Љубљани. Тврди се и да у Словенији све више расте напетост, а политичку и медијску атмосферу описују као узаврелу уочи објављивања одлуке арбитражних судија.

Подсјећа се и да је словеначки државни врх ову одлуку арбитражног суда посљедњих дана називао историјском, а данашњи дан пресудним за своју државу и поморску оријентацију Словеније, која очекује да ће арбитражом добити контакт с отвореним морем.

Извор: Танјуг