latinica  ћирилица
26/06/2017 |  22:25 | Аутор: РТРС

И.Сарајево- Отворени "Принципови дани"

Концертом Основне и Средње музичке школе из Источног Новог Сарајева и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву вечерас је званично почела манифестација "Принципови дани".
Откривен споменик Гаврилу Принципу - Фото: СРНА
Откривен споменик Гаврилу ПринципуФото: СРНА

"Принципови дани" се први пут организују у овој општини, а споменик Гаврилу Приципу у истоименом парку постављен је на данашњи дан прије три године, што представља посебан куриозитет, истакао је начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

- Потрудићемо се да "Принципови дани" постану традиционални, те да из године у годину буду богатији културним, умјетничким и забавним програмом, који ће бити прилагођен за најмлађе, али и старије - рекао је Ћосић.

Манифестације неће бити искључиво везана за парк "Гаврило Принцип", већ и за галерију "Кућански", која би за двије до три године требало да прерасте у музеј у Источном Новом Сарајеву, који ће имати поставку "Младе Босне", али и друге поставке.

Он је рекао да су до деведесетих година прошлог вијека сви у БиХ имали јединствено мишљење о Гаврилу Принципу, изразивши наду да ће након ове манифестације и тешких времена, која су прошла, о овом припаднику "Младе Босне" поново завладати јединствено мишљење.

Директор Основне музичке школе у Источном Новом Сарајеву Миро Митровић навео је да је вечерашњи концерт посвећен Видовдану и видовданским херојима, те да ће публика бити у прилици да чује етно музику са примјесама класичне.

Професор на Музичкој академији у Источном Сарајеву Данијела Газдић рекла је да ће публика моћи да чује дјела Ђорђа Јованчића, обраде традиционалних пјесама, руску пјесму "Каљинка", те два валцера. Навел је да су овим наступом публици желе да покажу да класична музика није баук и да у њој сви могу уживати.

Централна свечаност манифестације "Принципови дани" биће одржана на Видовдан, 28. јуна, када ће бити организована Видовданска академија и концерт тамбурашког оркестра "Фијакер" из Новог Сада.

Током манифестације биће организована изложба радова школе иконописања Православног центра за младе Митрополије дабробосанске, те концерти културно-умјетничких друштава "Славија", "Бошко Вујадин" из Касиндола и "Братство" из Војковића.

Предвиђено је и одржавање "Конференције беба", као и турнир у малом фудбалу.

Извор: СРНА