latinica  ћирилица
26/06/2017 |  20:37 ⇒ 27/06/2017 | 07:34 | Аутор: РТРС

Андрићград- Од сутра други Сајам књига

Други Сајам књига у Андрићграду биће одржан од 27. јуна до 12. јула, а представиће се најпознатији издавачи из Србије, Републике Српске и Црне Горе уз учешће домаћих и страних писаца.
Андрићград - Фото: Screenshot/YouTube
АндрићградФото: Screenshot/YouTube

Сајам ће отворити министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић.

Манифестација у част књиге биће отворена истовремено са 40. Вишеградском стазом која традиционално окупља културне посленике из Републике Српске уз богат културно-умјетнички програм којим ће бити прослављен Видовдан.

На свечаној академија и отварању Вишеградске стазе говориће академик и драмски писац Душко Ковачевић и глумац Небојша Дугалић, док је за 28. јуна планирано освештање Градске куће у Вишеграду и откривање споменика Мехмед-паши Соколовићу (Друге подрињске бригаде - Вишеград).

Програм Сајма књига обухватиће промоције дјелатности издавача из Републике Српске и Србије, промоције књижевних дјела, округле столове и радионице из области савремене литературе, филма, историје, језика, писма, с посебним освртом на италијанску књижевност и умјетност.

Гости Сајма, како су најавили организатори, биће Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Драгослав Михаиловић, Захар Прилепин, Владимир Кецмановић, Ђанкарло Де Каталдо, Лоренцо Миглиоли, Андреа Гамбета и други. Предвиђен је разговор са Захаром Прилепином, радионица "Савремена литература и кинематографија", а учествоваће Емир Кустурица, Лоренцо Миглиоли, Ђанкарло Де Каталдо, Андреа Гамбета и Мирјана Огњановић.

Поводом обиљежавања Првог свјетског рата у галерији "Лубарда" биће приређене изложбе "Српкиња - хероина Великог рата" и "Хљеб у Великом рату", аутора Димитрија Вујадиновића, а изложбе ће отворити академик Матија Бећковић.

Најављена је и представа "Прах", рађена по драми Ђерђа Шпира, у режији Вељка Мићуновића, у копродукцији Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта, концерт групе Бајага и инструктори, представа "Обично вече" Ланета Гутовића, округли сто "Српски језик и ћирилица данас".

Жири Сајма књига у Андрићграду посљедњег дана ће додијелити награду за издавачки подухват године у Републици Српској и у Србији и специјално признање.

Сајам организује Андрићград заједно са Андрићевим институтом и Београдским сајмом.

Као и прву и предстојећу манифестацију, чији је идејни творац Емир Кустурица, подржао је покровитељ манифестације, предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство културе и информисања Србије, Министарство науке и технологије Републике Српске, Представништво Републике Српске у Србији и Општина Вишеград.