latinica  ћирилица
22/06/2017 |  15:48 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Фоча: Показна вјежба ЦЗ Српске и ОС БиХ (ВИДЕО)

Реаговање у ванредним ситуацијама попут пуцања хидроакумулационог језера Хидроелектране "Пива" у сусједној Црној Гори и како спасити становништво, туристе и имовину у Фочи представљено је на вјежби Цивилне заштите Српске и Оружаних снага БиХ. Истакнут је значај одржавања оваких вјежби и сагледавања спремности јединица цивилне заштите.
Фоча: Показна вјежба - Фото: РТРС
Фоча: Показна вјежбаФото: РТРС

У данашњој акцији учествовали су припадници Цивилне заштите. Гашење пожара и спасавање унесрећених и беспомоћних на обали који се не могу изборити са Дрином, њихово извлачење конопцима, чамцима и транспорт до хитне медицинске помоћи – детаљи су показне вјежбе.

Подршку Цивилној заштити пружили су хеликоптери и пјешадија Оружаних снага. Истакнуто је да ванредне ситуације треба да прати добро испланирана стратегија дјеловања од штаба до осталих нивоа.

- Циљ је био да се сагледа улога ОС у случају када Цивилна заштита не може да се одазове изазову и савлада проблеме у некој елементарној непогоди - истакао је мајор Небојша Ивезић, командант Другог пјешадијског батаљона ОС БиХ.

- Најбитнија у раду штаба је координација свих чланова, координација са управом полиције, Републичком управом и Оружаним снагама, како би се све снаге ставиле на располагање - рекао је Чедо Зеловић, шеф Одсјека ЦЗ општине Фоча.

У успјешно изведеној вјежби учествовали су и припадници прве помоћи Црвеног крста, Горске службе спасавања, спелеолози, ватрогасци и Хитна медицинска помоћ.