latinica  ћирилица
21/06/2017 |  21:44 | Аутор: РТРС

Хан: Важно усвајање закона о акцизама

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан изјавио је данас да је потребно да БиХ креира неопходни фискални оквир за будућа улагања у своју инфраструктуру, а битан корак за то је усвајање закона о акцизама.
Денис Звиздић и Јоханес Хан (архив) - Фото: СРНА
Денис Звиздић и Јоханес Хан (архив)Фото: СРНА

Хан је након састанка са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем у Бриселу рекао да на усвајању закона о акцизама чврсто инсистирају међународна заједница, као и међународне финансијске институције.

Он је истакао да је Европска комисија "озбиљно посвећена" европској перспективи БиХ, што се, како каже, може видјети из редовних састанака на највишем нивоу, као и кроз техничку и савјетодавну подршку политикама које се требају примијенити.

Хан каже да Европска комисија очекује да БиХ остане посвећена испуњавању обавеза на путу европских интеграција, што укључује и достављање квалитетних и усклађених одговора на упитник Европске комисије.

- У том смислу је значајан наставак испуњавања услова из Реформске агенде и свих њених елемената, укључујући социо-економски аспект, владавину права и реформу јавне управе - рекао је Хан и додао да је то од пресудне важности како би се одржао реформски пут БиХ.

Током разговора са Звиздићем о измјенама Изборног закона БиХ, Хан је нагласио да рјешење мора доћи као договор између политичких странака и мора бити базирано на дијалогу и консензусу.

- Морају радити у смјеру да земљу што више приближе ЕУ, а не да се БиХ удаљава од постизања стандарда ЕУ - рекао је Хан.

С обзиром на то да ће 2018. године у БиХ бити одржани општи избори, Хан је позвао да се текућа година "искористи што је више могуће и да се сви концетришу за Реформску агенду и да се што више суздрже од предизборних активности које обично отежавају редовне политичке процесе".

Он је похвалио све напоре које су власти и институције у БиХ уложиле у смјеру напретка у процесу европских интеграција и прибижавања ЕУ, додајући да су Звиздић и Савјет министара БиХ у потпуности посвећен испуњавању циљева и свега што је договорено у протеклом периоду.

- Међутим, да би успјели у томе треба им снажна подршка свих у БиХ...Европа је заиста на вашој страни, ми вас подржавамо. Грађани желе просперитет, ЕУ перспективу и боље услове живота - рекао је Хан.

Звиздић је поновио да су европске интеграције најважнији спољнополитички циљ БиХ и да немају алтернативу.

- И даље остајемо потпуно посвећени и опредјељени да у предвиђеним роковима реализујемо наше обавезе са европске агенде - рекао је Звиздић.

Он каже да се обавијестио Хана о степену реализације припреме одговора на Упитник Европске комисије.

- Ми ћемо сасвим сигурно у наредних неколико мјесеци реализовати нашу обавезу, припремити стручно и професионално одговоре на упитник и доставити их Европској комисији - навео је Звиздић.

Он је истакао да ће БиХ све обавезе које буде имала према Европској комисији и другим међународним финансијским институцијама реализовати у фазама предвиђеним за то.

- Значе нам пуно позитивне поруке, као и порука да политика отворених врата ЕУ према земљама западног Балкана остаје и даље актуелна. Европске интеграције су заједнички циљ комплетног региона и ми практично, де факто, припадамо ЕУ. Радићемо на процесима да то у наредном периоду буде и де јуре - рекао је Звиздић.

Извор: СРНА