latinica  ћирилица
21/06/2017 |  20:11 | Аутор: РТРС

Суђење Станишићу и Симатовићу: Свједок оптужене видио само у пролазу

У наставку поновљеног суђења бившим функционерима Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, свједок оптужбе бивши пуковник ЈНА Радослав Максић рекао је данас пред Хашким трибуналом да је виђао оптужене "у пролазу" у САО Крајини и да не зна шта су они тамо радили.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Свједок је рекао да је у јесен 1991. године из Београда упућен у Книн како би помогао у организовању Територијалне одбране тамошње српске аутономне области.

Максић је рекао да је Станишића и Симатовића видио два пута у Кореници и на книнској тврђави, те да је сматрао да они помажу министру унутрашњих послова САО Крајине Милану Мартићу у организовању милиције.

Свједок тврди да су у Книнској Крајини 1991. године почињени злочини над Хрватима, те да Мартић и тадашњи лидер САО Крајине Милан Бабић нису ништа учинили да казне починиоце, као ни Министарство одбране Србије, које су, како каже, он и његови надређени извјестили.

Максић је рекао да је за спрјечавање и кажњавање злочина била одговорна крајишка милиција, те додао да не зна да ли је СДБ Србије тада имала било какву надлежност над САО Крајином, пренијели су београдски медији.

Тужилац је као доказ да су у Крајини почињени злочини над Хрватима, цитирао извјештај органа безбједности ЈНА о убиствима у селу Шкабрња, у новембру 1991. године, гдје су, према исказу очевица, припадници Територијалне одбране Крајине стрељали мушкарце.

Упитан ко је био одговоран за злочине територијалаца, Максић је рекао да је то био командант бригаде ЈНА коме су починиоци били подређени, али је додао да су командант те бригаде Вуковић и Мартић "негирали" злочине.

Адвокати Санишића и Симатовића ће сутра унакрсно испитивати свједока Максића.

Бивши шеф СДБ Србије Јовица Станишић и његов помоћник Фанко Симатовић Френки оптужени су за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање хрватских и муслиманских цивила током ратова у Хрватској и БиХ, у периоду од 1991. до 1995. године.

Послије првог суђења, првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице, али је Апелационо вијеће 2015. године поништило ту пресуду и наложило поновно суђење.

Извор: СРНА