latinica  ћирилица
21/06/2017 |  19:52 | Аутор: РТРС

Новца од ММФ-а неће бити ускоро, зато је стигао од Електропреноса БиХ (ВИДЕО)

БиХ стоји на танком леду, када је у питању аранжман са ММФ-ом. То су данас потврдили премијери Републике Српске и Федерације БиХ - Жељка Цвијановић и Фадил Новалић. Кажу да новца од ове финансијске институције у скорије вријеме неће бити. Ипак, у ентитетске буџете стиже новац из Електропреноса БиХ.
Фадил Новалић и Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Фадил Новалић и Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Електропреносу је другу годину за редом финансијски извјештај написан без резерве и то је написао спољни ревизор, поносно истичу и директор Матан Жарић и акционари, премијери ентитета – Жељка Цвијановић и Фадил Новалић. На сједници је подијељен новац.

Скупштина акционара Компаније за пренос електричне енергије "Електропренос БиХ" донијела је данас у Бањалуци одлуку о расподјели добити ове компаније у износу од 7,4 милиона КМ, од чега ће Републици Српској припасти 2,9, а ФБиХ 4,1 милион КМ.

Преостали износ средстава намијењен је за резерве "Електропреноса БиХ".

Ипак, новац од ММФ-а се ускоро неће дијелити, јер се стање на нивоу БиХ не мијења. Тога су свјесна оба премијера.

"Ја не видим поенту да преговарамо наново. Ако ће се тамо наћи, а наћи ће се сигурно, исти или слични услови – чему онда преговори? Ми имамо један аранжман који нисмо у стању да одржимо, а знамо да ће се неке обавезе пресликати у новом аранжману", рекла је Цвијановић.

Аранжман чека због неријешеног проблема са акцизама – на путарине се мора одвајати више новца, рекао је Фадил Новалић. У Вашингтону су, каже, јасно рекли да неће још дуго гледати кроз прсте.

"Рекли су: Није то вјечно вријеме које вам дајемо, јер ми имамо своје пропозиције, али због сложености и због настојања ЕУ да помогне БиХ да ухватимо тај корак, нарочито у економској реформи ћемо толерисати још неко вријеме", истакао је Новалић.

Премијерка Српске каже да није оптимистична да ће власт на нивоу БиХ у овом сазиву уопште ријешити тај застој. Тиме ће се, каже, највјероватније бавити нова власт, 2019. године.