latinica  ћирилица
21/06/2017 |  19:37 | Аутор: РТРС

ВМРО-ДПМНЕ: Заев не може сам да одлучује

Македонска опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ изразила је забринутост поводом намјера премијера Зорана Заева да потписе споразум о добросусједству са Бугарском и тражи од њега да саопшти шта је договорено на састанку са бугарским колегом Бојком Борисовим у Софији.
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk) -
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk)

Функционер ВМРО-ДПМНЕ Трајко Вељановски рекао је на конференцији за новинаре у Скопљу да такве теме задиру у идентитет македонског народа и не могу бити "ексклузивни интерес нити Заева, нити његове странке СДСМ".

- Ове теме су натпартијске. За нас је разумљиво да сусједна Бугарска има своје интересе и да их брани и заступа, али не можемо и нецемо да прихватимо да Заев сам да одлучује о темама које су од интереса Македоније - каже Вељановски, који је и бивши предсједник Собрања.

Он каже да је етногенеза македонског народа посебна и да је због тога изузетно опасно да се говори о заједничкој историји.

Заев је данас завршио дводневну посјету Бугарској, прву након што је преузео функцију премијера.

Македонски премијер је након састанка са бугарским колегом најавио потписивање споразума о добросусједству, али и исправљање грешака из уџбеника историје које доводе до реаговања сусједних држава.

Извор: СРНА