latinica  ћирилица
21/06/2017 |  17:23 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

У Пријаковцима код Бањалуке одржани "Дани малине" (ВИДЕО)

Манифестација "Дан малине", на којој су се учесници упознали са органском производњом овог воћа, одржана је у Пријаковцима код Бањалуке. Министарство пољопривреде у овој години има два огледа у засаду малина, сорте виламет и микер, у којима се малина гаји по методама органског ђубрења и заштите.
"Дани малине" у Пријаковцима - Фото: РТРС
"Дани малине" у ПријаковцимаФото: РТРС

Једна од ријетких која се одлучила на органску производњу малине је Зорица Лакић из Бањалуке, која је прије двије године подигла засад на шест дунума. Прије десетак дана почела је са првом бербом, која ће, нада се, бити успјешна.

"Берба је почела прије десетак дана. Урод је неких 700 - 800 килограма по дунуму, али ако не обезбиједимо воду, можда се малине осуше", каже Зорица.

Органски узгој малине, тврде у ресору за пружање стручних услуга министарства пољопривреде, може бити исплативији од конвенционалног начина, јер је цијена откупа виша. Прошлогодишња цијена малине узгојена на конвенционалан начин кретала се од 3,3 до 3,5 марака.

"Цијене малина из органског узгоја код ових људи креће се од четири до пет 4-5 марака.Они нису хтјели да иду на високе цијене од 5, седам или 10 марака, јер је тренутна цијена малине на тржишту шест марака", истиче Бојан кецман из ресора.

Сертификација малињака неопходна је да би се раздвојио органски производ од неорганског, а тиме би малинари и лакше обезбиједили пласман на тржиште, поручују у ресору.

"Нико вама неће вјеровати ако кажете да је то што продајте безбједно и органско, уколико немате никакав сертификат", истиче Кецман.

Већина пољопривредника одлучује за мање подизање мањих засада јер је главни проблем пласман малине.