latinica  ћирилица
21/06/2017 |  17:23 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Повећати премију на 10 фенинга за килограм

Млинари и откупљивачи пшенице са подручја Семберије упутили су данас апел Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да сагледа могућности повећања премије на 10 фенинга за килограм.
Пољопривреда (Фото: Sputnik/Igor Zarebmo) -
Пољопривреда (Фото: Sputnik/Igor Zarebmo)

Упућен је и захтјев да ресорно министарство омогући свим пољопривредницима да остваре право на премију, без обзира да ли су пријавили сјетву сјеменске пшенице, да донесе правилник о квалитету меркантилне пшенице на основу којег би била формирана цијена откупа, као и да се пољопривредницима из Семберије који продају пшеницу откупљивачима у Брчко дистрикту омогући добијање подстицаја, што до сада није био случај.

Млинари и откупљивачи пшенице у Семберији нису се још изјаснили о откупној цијене ове житарице, али се очекују да ће она бити позната у наредних седам дана, саопштено је након састанка градоначелника Бијељине Миће Мићића са млинарима и откупљивачима пшенице са подручја Семберије.

Млинске куће за сада нису понудиле откупну цијену пшенице због тренутног стања на тржишту и трошкова производње хљебног жита у земљама окружења, али су изразили очекивање да ће у наредних седам дана саопштити конкретне цијене.

Откупљивачи су констатовали и да ће приноси пшенице бити знатно смањени у односу на претходну годину, а да је цијена репроматеријала повећана.

Без обзира на квалитет овогодишњег рода пшенице, млинске куће су се сагласиле да ће откупити цјелокупну количину овогодишњег рода са подручја Семберије и да су за ту намјену обезбиједиле средства.

Извор: СРНА