latinica  ћирилица
21/06/2017 |  16:28 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Штрбац: Интерпол да упозори Загреб

Интерпол треба да упозори Хрватску да престане да злоупотребљава ову међународну полицијску организацију која на основу лажних и непоткријепљених оптужница Загреба расписује потјернице за, углавном, невиним људима, сматра директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд) -
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд)

Штрбац је рекао за Срну да је најновији доказ да Загреб злоупотребљава Интерпол случај Вељка Брковића, који је недавно пуштен из екстрадиционог притвора у БиХ јер Хрватска није доставила доказе да је починио геноцид над Хрватима код Белог Манастира.

- Интерпол не испитује основаност оптужби и оптужница. Станица Интерпола из Хрватске достави информацију, а Интерпол је као трансмисија достави свим чланицама. Људи често и не знају да су на потјерницама и трпе велике трауме и они и њихове породице. Замислите кад медији објаве да је неко оптужен за геноцид, а он у ствари са тим нема ништа - навео је Штрбац.

Он је истакао да је на основу међународних потјерница које је расписао Интерпол у Загребу, широм свијета до сада ухапшено 166 Срба, од којих су 57 изручени Хрватској.

- Од лица која су изручена Хрватској, до сада је против 21 обустављен поступак или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору - нагласио је Штрбац.

Он је указао да Хрватска олако процесуира Србе за најтежа кривична дјела, какво је дјело геноцида, и да постоје на стотину оптужница са том квалификацијом, а да је пракса показала да су оптужнице сачињене произвољно и без професионалне етике.

- За њих је сваки Србин који је бранио своју породицу, свој дом у Хрватској, починио геноцид. Посљедице тога су неописиве, а нико се до сада није нашао да упозори Загреб и скрене пажњу на злоупотребу - рекао је Штбац.

Извор: СРНА