latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:25 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Звиздић: Приоритети БиХ су развој, владавина права, безбједност и сарадња

Евроатлантске интеграције остају темељни приоритет БиХ уз економски развој, владавину права и безбједност, те регионалну сарадњу и помирење, изјавио је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

У саопштењу Савјета министара БиХ наводи се да је Звиздић током сусерта са Групом пријатеља БиХ у Европском парламенту у Бриселу истакао да се БиХ налази на добром путу, са позитивним економским показатељима, али да је потребна и стална подршка њених пријатеља у европским институцијама.

Он је изразио задовољство што БиХ има унутар Европског парламента своје искрене пријатеље који говоре у њено име и честитао им прву годишњицу постојања.

"Будућност БиХ је у Европској унији и она нема алтернативу, али Европа мора бити присутна и активна у региону, а политика отворених врата стално актуелна", рекао је Звиздић у обраћању европарламентарцима на састаку којем је присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Посланик Европског парламента из Хрватске Ивица Толић је рекао да је БиХ стратешки најважнија земља регије, која је уједно и кључ стабилности и безбједности западног Балкана.

Он је изразио неупитну подршку европарламентараца Хрватске европском путу БиХ, а посебно што скоријем стицању статуса земље кандидата.

Звиздић се у одвојеним сусретима састао и са европским парламентарцима Францом Боговичем, Иваном Јаковчићем и једним од иницијатора формирања Групе пријатеља БиХ у Европском парламенту Јасенком Селимовићем, које је упознао о политичкој ситуацији у БиХ, реформским процесима и напретку земље у евроатлантским интеграцијама.

Боговић је поновио неупитну подршку европском путу БиХ и истакао да је жеља и циљ европарламентараца да БиХ постане земља привлачна за младе људе.

Током дана Звиздић се састао и са европарламентарцима из Словеније Романом Толц, Ивом Вајглом и Алојзом Петерлеом које је упознао са важношћу што скоријег стицања статуса земље кандидата за БиХ.

Звиздић је рекао да су односи БиХ и Словеније добри и пријатељски и да то показује континуирана подршка Словеније у евроатлантским институцијама.

У поподневним часовима Звиздић ће се састати са европским комесаром за преговоре о проширењу и политике сусједства Јоханесом Ханом, а након тога и са европарламентарцима Хрватске из Групе Европских народних партија.

Извор: СРНА