latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:15 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Локалне заједнице у БиХ крчме земљиште у јавном власништву

Локалне власти су незаконито продавале земљиште у јавном власништву фиктивним фирмама из иностранства, а институције које би требало то да знају немају податке ко је то одобрио, нити се баве тим проблемом.
Арапи купују земљу на Влашићу - Фото: РТРС
Арапи купују земљу на ВлашићуФото: РТРС

Распродају јавне имовине потврдио је одговор који је из Савјета министара БиХ стигао на питање посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Лазара Продановића који сматра да се ради о великом скандалу јер су хиљаде хектара земљишта незаконито продате фиктивним фирмама. Продановић је затражио одговор од Савјета министра да ли постоје информације о броју некретнина којим су располагале локалне заједнице прије него што су продате непознатим власницима. Затражио је и информације које су локалне заједнице незаконито продавале земљиште и да ли су правобранилаштва дала позитивно мишљење на те трансакције.

Савјет министара је путем Министарства безбједности прикупио податке од Правобранилаштва, Службе за послове са странцима, Агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ, МУП-а РС, Федералне управе полиције и Полиције Брчко дистрикта.

У одговору Правобранилаштва БиХ је наведено да им је познато да постоје захтјеви за књижење државне имовине или је већ укњижена на правна или физичка лица. У Служби за послове са странцима БиХ казали су да су спровели акцију "Некретнине" и да су о утврђеним чињеницама и оперативним подацима обавијестили Тужилаштво БиХ, СИПА и ентитетске пореске управе.Из одговора СИПА произилази да ни та агенција не располаже траженим информацијама, а исти одговор стигао је и из ОБА.

Извор: Глас Српске