latinica  ћирилица
21/06/2017 |  13:48 | Аутор: РТРС

ОЕБС: Све већи приоритет предметима сексуалног насиља у рату

Правосудне институције у БиХ у посљедње три године дају већи приоритет предметима сексуалног насиља у оружаном сукобу, а тужиоци и судије са жртвама у већој мјери поступају са сензибилитетом и поштујући њихово достојанство, истакнуто је у извјештају ОЕБС-а.
ОЕБС - Фото: илустрација
ОЕБСФото: илустрација

Извјештај "Постизање правде за жртве сексуалног насиља у оружаном сукобу у БиХ: Напредак остварен пред судовима у БиХ од 2014. до 2016. године" представљен је данас у Сарајеву.

У извјештају се као позитиван тренд наводи да се судије све више ослањају на свједочења жртава сексуалног насиља, чак и када не постоје други непосредни свједоци, те да тужиоци и судије досљедније примјењују релевантне међународне стандарде.

Посебно је наглашено да судови све чешће рјешавају имовинско-правни захтјев жртве сексуалног насиља у оквиру кривичног поступка.

Као негативно запажање наводи се да судови у БиХ нису правилно тумачили и примјењивали правила која се односе на сексуално насиље у оружаном сукобу, да је у неколико предмета затворска казна замијењена новчаном, те да неколико судова и тужилаштава још немају посебног службеника за подршку свједоцима.

Препоручено је и да судови и тужилаштва треба да обезбиједе примјену закона у складу са међународним стандардима и праксом на родно неутралан начин, да законодавне власти на свим нивоима у БиХ треба да размотре усвајање измјена и допуна кривичних закона како би онемогућиле замјену затворске казне новчаном, као и да службе за подршку свједоцима треба да побољшају међусобну сарадњу и унаприједе рефералне механизме.

Уочи презентације извјештаја, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је новинарима да је тема сексуалног насиља у оружаном сукобу веома важна у БиХ, јер за ова кривична дјела, која су се десила прије више од 20 година, још није остварено довољно правде.

"Жртве ових кривичних дјела, и жене и мушкарци, још су под изузетним емоционалним и другим притиском. ОЕБС-у је част да са домаћим и међународним институцијама, посебно са британском Амбасадом у БиХ, буде партнер о овом питању. Желимо да осигурамо да се ова кривична дјела никада више не понове, а тамо гдје су се догодила да жртвама осигурамо могућност да траже правду", изјавио је Мур.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон изјавио је да његова земља од 2014. године са међународним партнерима ради на укидању осјећања неправедне стигме које осјећају жртве ових кривичних дјела.

"Са властима радимо на томе да се побољшају услуге које жртве сексуалног насиља имају, укључујући финансијску и психолошку подршку, као и да остваре приступ правди", рекао је Фергусон.

Он је изразио задовољство да је ОЕБС-ов извјештај показао напредак када је ријеч о броју процесуираних предмета, као и збрињавању жртава тако да им се исказује достојанство, поштовање и заштита у овом процесу.

"У извјештају је први пут истакнуто да жртве имају могућност за компензацију што им додјељује суд, да им та надокнада буде исплаћена од нападача", нагласио је Фергусон.

Фергусон је изразио наду да ће овај процес охрабрити још више жртава да дају исказе и остваре правду, додајући да ће Велика Британија све учинити да им у томе помогне.

Замјеник тужиоца Хашког трибунала Мишел Џарвис изразила је задовољство због повећаног броја процесуираних предмета и веће разноликости правних приступа који се при томе користе.

"Из нашег искуства знамо да ова врста предмета и даље представља изазов за изрицање одговорности. Ми разматрамо наш рад и покушавамо да нађемо стратегије које ће нам помоћи да остваримо још боље резултате. Драго нам је да је искуство БиХ забиљежено и одсликано у оквиру све већег глобалног искуства о питању сексуалног насиља у оружаном сукобу", навела је Џарвисова.

Она је нагласила преданост Трибунала у процесуирању ових предмета, а нарочито питању надокнада жртвама.

Џарвисова је најавила да ће сутра у Сарајеву, као дио конференције дијалога о насљеђу Хашког трибунала, бити објављена студија о процесуирању предмета сексуалног насиља у оружаном сукобу. Конференцији ће, између осталих, присуствовати и главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц.

Извор: СРНА