latinica  ћирилица
21/06/2017 |  13:32 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Аранжман са ММФ-ом званично није раскинут

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да аранжман са ММФ-ом званично није раскинут, али да би се у случају неизвршења предвиђених обавеза морао преиспитати.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да су сви нивои власти у БиХ упозорени од ММФ-а да би додатни издаци на било којем нивоу БиХ, који би подразумијевали повећања плата и трошкова за плате, могли да угрозе и додатно угрожавају тај аранжман.

"То упозорење се односи на одлуку Савјета министара, донесену прије неког времена, и мислим да се припрема и закон да се повећавају плате полицији. То је додатно оптерећење за аранжман и мислим да ММФ нама, с обзиром на то да је ријеч о заједничкој иницијативи нас и Европске уније, гледа кроз прсте и то одуговлачи. Да је неко други у питању, они би то давно пресјекли и рекли да је ово завршена прича", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је навела да би се у случају неизвршења, поменути аранжман, који је БиХ потписала у септембру прошле године, морао преиспитати, те да би се морало приступити закључењу неког новог с обзиром на то да пријашњи није показао одрживост.

"Ми смо у Српској прије пола године извршили све своје обавезе и остао је мањи дио који се односио на Федерацију БиХ. Тај дио је, колико знам, извршен. Остале су обавезе на нивоу БиХ и односе се и на закон о акцизама и још неколико закона у вези са банкарским сектором и осигурање депозита", појаснила је Цвијановићева.

Премијер Српске је поновила да је аранжман са ММФ-ом за Владу завршена прича, те да су, када је ријеч о ономе што се дешава на нивоу БиХ, покушали да помогну преко посланичког клуба СНСД-а.

"Покушали смо да помогнемо да се тај дио посла у једној фази обави, али није, и ми с тим немамо ништа, нити имамо могућности да нешто урадимо", поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да ММФ у вези са аранжманом не може вјечно чекати БиХ, иако поставља растегљиве услове.

"Мој став је да нема политичке климе да се бавимо овим питањем. Не видим поенту да преговарамо наново ако ће се тамо наћи, а сигурно ће се наћи, исти или слични услови. Имамо већ један аранжман који нисмо у стању да одржимо а знамо да ће се неке обавезе просто пресликати у новом аранжману", рекла је Цвијановићева.

Она је с тим у вези додала не види поенту преговора ако се годинама не испуњава уговорна обавеза БиХ са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/, иако се иста нашла и у Писму намјере и аранжману са ММФ-ом.

"Они неће побјећи од те теме, јер постоји затворени систем када се дође у сферу међународног финансирања и одређених пројеката који су важни и друштвено корисни", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да би о томе могла причати нека нова власт, 2019. године, јер би тада требало да постоји нека нова структура или амбијент.

"Није реално да се ове године прича о истој теми", рекла је премијер Српске.

Она је истакла да нису угрожени аранжмани и договори са међународном заједницом и организацијама у вези са подстицањем и подршком запошљавању, додавши да се то посебно односи на подршку из Свјетске банке.

"Ми смо у Влади то усвојили и упутили у Народну скупштину. Ријеч је о подршци од неких 21 милион евра или 40 милиона КМ. У наредних четири године подразумијевало би се рефундирање трошкова послодавцима за ново запошљавање", рекла је Цвијановићева.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић је рекао да је и током ранијих преговора са ММФ-ом у Вашингтону речено да рок који су им дали није вјечан, те да постоје пропозиције.

"Због сложености и настојања ЕУ да некако помогну БиХ, рекли су да ће нас толерисати још неко вријеме. Наравно, све се односи на акцизе, али морам појаснити да су акцизе на нафту сасвим нешто друго, јер иду у општу потрошњу а ово су путарине. Оне су у БиХ 25 фенинга, а акцизе су 30 до 40 фенинга. Код нас због негативног става дијела власти и опозиције допуштамо да се акцизе убиру у најмањем износу у Европи", истакао је Новалић.

И он је потврдио да ФБиХ неће изгубити новац за запошљавање и да ће с тим у вези стићи да изврши обавезе када је ријеч о новој стратегији за запошљавање и општем колективном уговору.

Извор: СРНА