latinica  ћирилица
21/06/2017 |  12:34 ⇒ 22/06/2017 | 08:31 | Аутор: РТРС

У недјељу обиљежавање "Пробоја коридора" (ВИДЕО)

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић најавио је да ће у недјељу, 25. јуна, на Дугој њиви код Модриче, бити обиљежено 25 година од завршетка војне акције "Пробој Коридора", у којој је страдало 415 најбољих српски бораца, док их је више од хиљаду рањено.
Коридор - прес -
Коридор - прес

Савановић је истакао да, зарад погинулих и страдалих у ослободилачким ратовима, српски народ треба да чува у себи и упозорава на историјске догађаје, како би опстао на овим просторима.

"Захваљујући снази српске војске и вољи и одлучношћу српског народа, те његовом патриотизму и жељи да се остане на свом простору, пробој коридора се десио на Видовдан, 28. јуна", рекао је Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Он је додао је тај дан дубоко укоријењен у свијести српског човјека као дан слободе и отпора туђину.

Савановић је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да су борбе за пробој коридора почеле 18. и 19. јуна, како би се успоставио континуитет између источног и западног дијела Републике Српске, који је прекинут у љето 1992. године након што је Хрватско вијеће одбране заузело Модричу.

"Доведено је у питање снабдијевање храном, горивом, лијековима и свиме оним што је било потребно за живот западног дијела Републике Српске, гдје је битисало око милиона и по становника", рекао је Савановић.

Посљедица тог прекида комуникације, додао је он, било је и умирање 12 беба у Клиничком центру Бањалука, због недостатка кисеоника.

"На жалост српског народа, тада је резолуцијом УН-а донесена одлука да сви цивилни летови са аеродрома у БиХ и Реублици Српској Крајини буду забрањени", истакао је Савановић.

Он је навео да су ти догађаји убрзали активности Војске Републике Српске, превасходно Првог Крајишког корпуса, уз помоћ бригаде МУП-а Републике Српске Крајине и Источнобосанског корпуса, да се организује пробој из окружења, те да се успостави континуит између источног и западног дијела Републике Српске.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић навео је да ће обиљежавање пробоја коридора почети у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом у манастиру Светог великомученика цара Лазара.

Он је додао да је у 11.00 часова предвиђен парастос, а потом ће бити положено цвијеће на спомен-обиљежје палим борцима.

"Обраћање званичника планирано је у 12.00 часова, а у 12.30 часова биће одржан културно-умјетнички програм", рекао је Милуновић.

Конференцији за ноинаре присуствовао је и свајетник министра рада и борачко-инвалидске заштите генерал Милан Торбица.

Пробојем "Коридора" прекинута је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У овој операцији погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника МУП-а Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је 1.129 рањено.

Одлука о пробоју коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се деблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Извор: РТРС/СРНА