latinica  ћирилица
21/06/2017 |  11:15 | Аутор: РТРС

Талас оставки министара у Француској

Након што је троје француских министара навело да ће поднијети оставке због скандала и истрага које их прате, и министарка за европске послове Маријел де Сарнез најавила је да ће учинити исто, пише француска штампа.
Национална скупштина Француске у Паризу (Фото: Flickr/Dennis Jarvis) -
Национална скупштина Француске у Паризу (Фото: Flickr/Dennis Jarvis)

Портпарол француске владе Кристоф Кастанер изјавио је за Ројтерс да ће оставке које су поднијели министри, чланови странке Модем, "поједноставити ствари".

У изјави радију Европа 1, Кастанер је рекао да је након обезбјеђивања већине у недјељу сада вријеме да се ради.

Француски министар правде Франсоа Бајру изјавио је претходно АФП-у да ће напустити француску владу. "Донио сам одлуку да не будем дио нове владе", рекао је Бајру.

Бајру је члан партије МоДем, која се налази у центру скандала око лажних послова.

Јуче је министарка одбране Силвија Гулар, из исте станке, некадашња посланица у Европском парламенту, објавила да се повлачи са функције.

Она је изјавила да не може да остане у влади док постоји могућност да буде испитана у вези са наводном злоупотребом новца из фондова Европског парламента за плаћање особља у Француској.

Гуларова је обављала дужност министра одбране само мјесец дана, али се, како је изјавила, одлучила на овај потез због Макронове намјере да "очисти" француску политичку сцену.

Осим Силвије Гулар, и министар територијалне кохезије Ришар Фернан, који је такође под истрагом, али због наводног сукоба интереса у вези са његовим пословањима у прошлости, објавио је да напушта владу.

Фернан је негирао да је учинио било шта незаконито, а приликом гостовања на РТЛ телевизији навео да је да оставку подноси како би предводио посланике у скупштини из редова Макронове партије.

Навео је да је тај нови посао - "стратешки посао" и "знак поверења" које му је Макрон указао.

До оставки на министарске позиције долази у тренутку када француски председник спроводи мање измене у влади након резултата парламентарних избора завршених у недјељу, када су његова странка "Република у покрету" и савезник МоДем обезбиједили апсолутну већину у доњем дому француског парламента, навела је француска новинска агенција.

Извор: Танјуг