latinica  ћирилица
21/06/2017 |  10:40 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Гранични прелази у БиХ више немају него што имају

Видео-надзор, аутоматско очитавање таблица, громобрани, чисте и правилно постављене заставе неке су од новина које би ускоро требало да стигну на граничне прелазе БиХ међу којима добар дио тренутно не испуњава ни минималне услове за рад службеника.
Шамац - гужве на граничном прелазу - Фото: РТРС
Шамац - гужве на граничном прелазуФото: РТРС

Анализе су показале да свега 20 одсто прелаза има услове за добар рад, док на некима нема контролних кабина, просторија за задржавање и детаљније провјере, вага, видео-надзора и сигнализације, што ствара велике потешкоће путницима, шпедитерима и граничарима.

Стандарде задовољавају углавном новоизграђени гранични прелази и међународни аеродроми. На тој листи су Бијача, Градина, Изачић, Каменско, Каракај, Клобук, Костајница, Неум један и два, Орашје, Рача и Зупци.

Ситуација би, из финансијску помоћ из ЕУ, требало да буде поправљена примјеном новог правилника о стандардима и условима изграђености и опремљености граничних прелаза, који ступа на снагу наредне седмице. Њиме су, као и правилником који је још на снази, прописани стандарди, градња и опремање прелаза, али су уврштене и нове ставке. Једна од њих предвиђа обавезу постављања видео-надзора као посебне опреме Граничне полиције БиХ у складу с праксом земаља ЕУ, а не Управе за индиректно опорезивање како је било прописано ранијим правилником.

Гранични прелази са статусом међународних морају имати прикључке на електро, водоводну и канализациону мрежу, противпожарну заштиту, а од сада и громобране и уземљење.

Извор: Глас Српске