latinica  ћирилица
21/06/2017 |  10:38 | Аутор: РТРС

Бркић: Перспектива чланства у ЕУ покретачка снага за позитивне промјене

Перспектива чланства у ЕУ наставља да буде покретачка снага за позитивне демократске, политичке, економске и друштвене промјене у БиХ, истакао је замјеник министра иностраних послова БиХ Јосип Бркић у Берлину током сусрета са званичницима Њемачке.
Јосип Бркић (фото:informativa.ba) -
Јосип Бркић (фото:informativa.ba)

Бркић је у јучерашњим разговорима са Јоахимом Бертелом, замјеником руководиоца Канцеларије за спољну, безбједносну и развојну политику у кабинету канцелара Ангеле Меркел, и Кристијаном Хелбахом, специјалним изаслаником за југоисточну Европу, Турску и ЕФТА земље у Министарству иностраних послова Њемачке, истакао да се БиХ нада њемачкој подршци за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

На састанцима је разговарано о наставку процеса европских интеграција БиХ, као и новој иницијативи Њемачке за земље западног Балкана, тзв. "Берлин плус".

Бркић је упознао саговорнике о напретку БиХ на европском путу, те истакао да је за БиХ од велике важности подршка Њемачке у спровођењу кључних социјално-економских реформи у складу са Реформском агендом, као и за наставак европског пута.

На састанку са Хелбахом разговарано је о новој иницијативи за земље западног Балкана "Берлин плус", чији би циљ био анимирање осталих ЕУ земаља да се активније укључе у развој западног Балкана, повећа конкурентност у региону, ИТ повезаности и дигитализација индустрије, те подршка транспарентној инфраструктури и инфраструктурна повезаност земаља региона.

Хелбах је истакао да ће се активности иницијативе "Берлин плус" наставити током године, те да се потпунија информација у вези са иницијативом може очекивати након Конференције министара спољних послова земаља западног Балкана, у оквиру Берлинског процеса, која ће се одржати у јулу у Трсту, наводи се у саопштењу.

Током разговора о активирању Акционог плана за чланство у НАТО-у за БиХ Хелбах је истакао да је потребно радити на књижењу све преостале непокретне перспективне војне имовине и да досјеи из Министарства одбране буду предати Правобранилаштву БиХ на поступање.

Извор: СРНА