latinica  ћирилица
21/06/2017 |  10:32 | Аутор: РТРС

Хрватска гради Пељешки мост а посланици Представничког дома БиХ необавјештени

Иако се о изградњи пељешког моста у Хрватској говори још од 2006. године, нико од посланика Представничког дома БиХ није упознат с детаљима градње.
Пељешки мост - Фото: vecernji.hr
Пељешки мостФото: vecernji.hr

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома БиХ у више наврата тражили су детаљан извјештај о овом пројекту, али још никада из Савјета министара БиХ, односно ресорног министарства није стигао задовољавајући одговор. Због тога ће се на наредној сједници 5. јула, како је потврдио и Шефик Џаферовић, предсједавајући овог дома, на дневном реду наћи градња моста. У заједничким органима БиХ кажу да још нису утврђене границе на мору, да није одређен пловни коридор и да би све то могло утицати на приступ отвореном мору из Неумског залива.

Ипак, како признају, неко је потписивао техничке услове,али о томе никад није обавијештен парламент, нити било ко зна под којим и каквим условима је тај неко то потписао у име БиХ.

Европска комисија је почетком овог мјесеца додијелила Хрватској 357 милиона евра за овај пројект, који ће повезати најјужнији дио земље с остатком државе. Мост ће бити висок 55 метара, дуг 2,4 километра и имаће четири саобраћајне траке. Очекује се да ће радови бити завршени током 2022. године.

Извор: Независне новине