latinica  ћирилица
21/06/2017 |  10:29 | Аутор: РТРС

Аграрни фонд Требиње: Олакшице за пољопривреднике

Из средства Аграрног фонда града Требиња ове године биће исплаћено 30 одсто трошкова за електричну енергију удружењима корисника вода, која имају бројила за електричну енергију, потврдио је Срни директор овог фонда Веселин Дутина.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Он каже да је недавно усвојеним правилником за 2017. годину дефинисано да право на субвенцију има свако регистровано удружење корисника вода на подручју Требиња.

Дутина појашњава да ће на тај начин бити превазиђен дугогодишњи проблем, да поједини натапни системи остају ван функције, јер корисници не могу да плаћају рачуне за струју коју потроше пумпна постројења или да финансирају поправке у случају квара на систему.

Да би добили ова средства, представници удружења треба да поднесу захтјев за субвенцију и донесу рачун у Аграрни фонд.

Град Требиње и Аграрни фонд обезбиједили су и око 80.000 КМ за набавку три мини-хладњаче за чување воћа и поврћа у руралним подручјима.

Хладњачама, које би са радом требало да почну крајем јула, газдоваће Аграрни фонд, а биће стациониране у мјесним заједницама Моско, Ластва и Петрово поље.

"Први пут у историји града набављају се хладњаче, које ће бити на располагању пољопривредним произвођачима. Сматрамо да ћемо њиховом набавком помоћи домаћим пољопривредницима не само у чувању воћа и поврћа у идеалним условима, већ и у рјешавању њиховог највећег проблема – пласмана производа", наводи Дутина.

Према његовим ријечима, пољопривредни произвођачи моћи ће да производе предају на чување или да потпишу уговор са Аграрним фондом за даљи пласман производа.

Запремина хладњача биће 90, 60 и 45 метара кубних, а служиће за чување, односно одржавање свјежине воћа и поврћа у идеалним условима.

"Температурни опсег хладњача је од нула до четири степена Целзијуса, имају систем орошавања, односно влажност од 93 одсто, што су идеални услови за чување воћа и поврћа. Принцип је да прикупљамо пољопривредне производе, чувамо их док се хладњача не напуни и потом одвозимо до крајњег купца", објаснио је Дутина.

Аграрни фонд ће ускоро добити на управљање и "Херцеговачку кућу", која ће служити за промоцију и продају традиционалних херцеговачких производа.

Објекат површине шездесетак метара квадратних биће смјештен у центру града у Дучићевој улици.

Дутина каже да ће "Херцеговачка кућа" у току туристичке сезоне радити цијели дан, тако да ће туристи моћи да купују херцеговачке производе и после 14.00 часова, када се пијаца затвара.

Он додаје да се у реализацију овог пројекта кренуло захваљујући подршци Градске управе и градоначелнику Луки Петровићу.

Извор: СРНА