latinica  ћирилица
21/06/2017 |  09:07 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Аранжман више не важи, потребни нови преговори - Пароди без коментара

Шеф Мисије ММФ-а у БиХ Франческо Пароди није желио за Срну коментарисати могућност да продужени аранжман БиХ са овом међународном финансијском организацијом, који је потписан у септембру прошле године, буде обустављен.
Међународни монетарни фонд (Фото: cyprusbusinessmail.com) -
Међународни монетарни фонд (Фото: cyprusbusinessmail.com)

Позивајући се на изворе упућене у преговоре, "Независне новине" данас су објавиле да је продужени аранжман са ММФ-ом, који је БиХ потписала у септембру прошле године, практично обустављен.

Неусвајање измјена закона о акцизама за финансирање ауто-путева, као и најновија иницијатива о повећању плата за полицијске службенике на нивоу БиХ нужно ће довести до тога да аранжман са ММФ-ом више не може остати у садашњој форми.

"Независним" је речено да би власти у БиХ, ако желе наставак аранжмана, требало да се обрате ММФ-у и затраже нове преговоре.

"Морали бисмо почети разговоре испочетка. Програм је обустављен и зато су потребни свеобухватни нови преговори и нови долазак мисије из Вашингтона. Потребно је да покренемо нове озбиљне, садржајне и свеобухватне разговоре да бисмо програм покушали вратити на прави колосијек. А то неће бити лак посао", навео је извор овог дневног листа.

Формални предуслов за поновно отпочињање преговора је захтјев власти у БиХ који би био упућен у Вашингтон.

"Морамо се поново вратити на економске показатеље који су се промијенили у односу на новембар прошле године. Треба да завршимо преглед, а он ће захтијевати додатне мјере, осим претходних акција о којима смо се усагласили приликом закључивања аранжмана", рекао је исти извор.

Тренутни продужени аранжман закључен је у септембру, а имао је три циља, од којих се први односио на спровођење структуралних реформи ради повећања запослености и јачања приватног сектора.

Други циљ је предвидио остваривање одрживости фискалних политика, односно стављање дефицита под контролу, док се трећи циљ односи на одржавање финансијске стабилности кроз јачање банака како би могле олакшати приступ капиталу за приватни сектор.

Договорено је да на нивоу БиХ буде усвојен закон о акцизама и закон о осигурању депозита, а на нивоу ФБиХ амандман на Закон о банкама, те да се покрену активности на обављању дубинске анализе за "БХ Телеком" и "ХТ Еронет".

За разлику од ранија четири стендбај аранжмана, продужени аранжман је финансијски много повољнији са много нижим каматним стопама и дужим периодом отплате, али је условљен спровођењем сложених структуралних реформи. То практично значи да новац не може бити исплаћен ако се не испуне претходне мјере.

Продужени аранжман се закључује на период од три године, али је могуће продужавање за још једну годину, ако се оцијени да је таква мјера потребна, наводи се у тексту.

Извор: СРНА