latinica  ћирилица
21/06/2017 |  08:06 ⇒ 09:58 | Аутор: РТРС

У Белгији истрага о осумњиченом бомбашу самоубици

Белгијска противтерористичка служба води истрагу о идентитету осумњиченог бомбаша самоубице који је синоћ убијен у интервенцији чувара на жељезничкој станици у Бриселу.
Брисел (Фото:.phone-travel.com) -
Брисел (Фото:.phone-travel.com)

Мушкарац је активирао експлозив, али није било повријеђених.

"Сматрамо да је ово био терористички напад", рекао је новинарима тужилац Ерик Ван Дер Сипт, али је одбио да коментарише наводе очевидаца о томе да је осумњичени узвикивао исламистичке пароле прије него што је активирао једну или двије бомбе у свом пртљагу.

Полиција је обуставила жељезнички саобраћај, а изнад станице се подигао дим. Улице у околини ове локације су рашчишћене до оближње Велике палате, популарне међу туристима.

Безбједносни стручњаци сматрају да би ово могао да буде случај напада "вука самотњака", односно радикализованог појединца са ограниченим приступом оружју и обуци.

"Овакви изоловани инциденти ће се наставити у Бриселу, Паризу и другим градовима", рекао је станици РТЛ савјетник за безбједност у главном граду Белгије Клод Моник, бивши француски агент.

Белгија је евроспка земља из које долази највећи број исламистичких бораца с обзиром на укупан број становника. Моник наводи да би број напада у Европи могао да се повећан, али да ће многе изводити "аматери" који не могу да нанесу већу штету.

Он је упоредио догађај у Бриселу са инцидентом на Јелисејским пољима у Паризу дан раније, гдје је мушкарац погинуо када је аутомобилом са експлозивом и оружјем ударио у полицијски конвој. Нико други није повријеђен.

Извор: Срна