latinica  ћирилица
21/06/2017 |  07:48 | Аутор: РТРС

Саудијска Арабија: Краљ изабрао новог насљедника пријестола

Саудијски краљ Салман прогласио је свог сина принца Мохамеда бин Салмана за насљедника пријестола умјесто свог рођака принца Мохамеда Бин Најефа, који је смијењен.
Краљ Саудијске Арабије Салман (photo: Twitter) -
Краљ Саудијске Арабије Салман (photo: Twitter)

Мохамед бин Салман постао је замјеник премијера, а задржао је положај министра одбране и остале функције, наводи се у краљевском указу који је пренијела државна агенција СПА.

Мохамед бин Најеф се заклео на вјерност новом пријестолонасљеднику, јавила је државна телевизија.

Он је до сада био шеф противерористичке службе и успио је да сузбије кампању бомбашких напада Ал каиде од 2003. до 2006. године. Сада је смијењен са свих положаја.

Унапређење Моамеда бин Салмана било је очекивано, али је ипак изненађујуће у овом тренутку, јер је дошло у вријеме када се краљевина суочава са ескалациојом односа са Катаром и Ираном и великом кризом у Јемену.

Нови насљедник саудијског трона до сада је био задужен за вођење војне интервенције у Јемену, диктирање енергетске политике са глобалним импликацијама и креирање планова о економској будућности земље када више не буде нафте.

Принц Мохамед је предсједник управног одбора компање "Арамко", што значи да је први члан краљевске породице који директно надгледа државну нафтну фирму.

Његов отац Салман бин Абдулазиз Ал Сауд постао је седми саудијски краљ 2015. године. Принц Мохамед је у посљедњих годину дана често давао интервјуе западним медијима, што је био дио кампање за изградњу имиџа у иностранству.

Извор: СРНА