latinica  ћирилица
20/06/2017 |  13:53 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Бањалука: Скупи квадрати имају своје муштерије

Директор Агенције за некретнине "Сензор" у Бањалуци Манојло Поповић рекао је Срни да скупи квадрати у овом граду имају своје муштерије, те да иако цијена новоградње у центру износи и до 3.000 КМ по квадрату, динамичну градњу прати и велика потражња.
Бањалука: Зграде -
Бањалука: Зграде

Он је појаснио да је цијена квадрата стана у новој, бољој градњи у центру Бањалуке од 2.500 до 3.000 КМ.

"Највише се траже некретнине у центру града. Ту су станови квалитетнији, лакше се могу изнајмити, па се већина купаца, поготово оних из дијаспоре одлучује за некретнине на тој локацији, по могућности веће квадратуре са обезбијеђеним паркинг или гаражним мјестом", навео је Поповић.

Он каже да се највише траже станови у бањалучком насељу Нова варош, близу Поликлинике, на почетку насеља Борик, у Улици Степе Степановића, око Универзитета и факултета, гдје су цијене од 2.200 до 3.000 КМ по квадрату.

Поповић је истакао да цијену одређује квалитет изградње, односно извођач радова који има рејтинг.

"Клијенти избјегавају куповину станова које су градиле фирме без рејтинга. Квалитетни инвеститори и извођачи радова се препознају у граду", додао је Поповић, не желећи да наводи имена тих предузећа.

Према његовим ријечима, у новоградњи постоје и понуде квадрата стана по цијени од 1.800 до 2.100 КМ, а за некретнине удаљеније од центра града цијена је од 1.500 и 1.600 КМ по квадрату.

"Цијена квадрата у старој градњи у просјеку је око 1.500 КМ", каже Поповић.

Он је напоменуо да цијена некретнине зависи од локације, старости некретнине, спратности, квадратуре, док цијену староградње одређује да ли је стан опремљен и реновиран.

Позивајући се на своје двадесетогодишње искутво, Поповић је рекао да је за изнајмљивање најбоље купити стан у центру града, на првом или другом спрату, док је за млађе брачне парове добро рјешење и насеље Старчевица, гдје квадрати нису скупи као у центру.

Поповић каже да су најчешћи клијенти људи из дијаспоре.

Извор: Срна