latinica  ћирилица
20/06/2017 |  13:41 | Аутор: РТРС

ИДДЕЕА:Ускоро нормализовање издавања пасоша

Из Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ речено је Срни да је ријешен проблем са добављачем пасошких књижица и да се у наредном, кратком периоду очекује потпуна нормализација процеса издавања путних исправа.
БиХ пасош - Фото: РТРС
БиХ пасошФото: РТРС

У овој агенцији тврде да су та институција и добављач /компанија "Милбауер"/ ставили све своје капацитете у функцију израде, персонализације и транспорта путних исправа грађана.

"Ова мобилизација ресурса свакако укључује и рад у више смјена, као и рад викендом", наводе из ИДДЕЕА.

Из агенције напомињу да је у наредном периоду приоритет наставак поступка јавне набавке и да ће осигурати да се /четврти међународни/ тендер спроведе уз поштовање општих принципа Закона о јавним набавкама БиХ.

"Тендер за набавку пасошких књижица расписан је 5. јуна. Сви заинтересовани субјекти могу уложити жалбу у свакој фази поступка, што утиче на ток и вријеме окончања набавке", наводе из ИДДЕЕА.

У допису Срни се додаје да у овом тренутку није могуће прецизирати када ће тендерски поступак бити окончан с обзиром на поменуте чињенице, као и на то да Канцеларија за разматрање жалби БиХ одлучује по жалбеним захтјевима у оквиру својих надлежности и овлаштења.

"У складу са Законом о јавним набавкама БиХ предвиђено је закључивање оквирног споразума са изабраним добављачема на период од четири године, почев од марта 2018. године", наводе из ИДДЕА.

На питање да ли је француска компанија "Гемалто" поново уложила жалбу на тендер, из ИДДЕЕА су поручили да ће у складу са Законом о јавним набавкама БиХ све запримљене жалбе прослиједити Канцеларији за разматрање жалби БиХ.

"ИДДЕЕА не може да прејудицира одлуке других органа у поступку", речено је из ове агенције.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић раније је рекао медијима да је "пасошка криза" коначно готова, те додао да је према једногодишњем уговору ИДДЕЕА са "Милбауером", потписаном у марту, прописана испорука до 55.000 путних исправа грађанима БиХ.

Он је додао да се "Милбауер" довео у позицију да није имао репроматеријал, прије свега специјални папир за израду пасоша.

"Добио сам информацију да је материјал у међувремену стигао и да се ради у пуном капацитету, чак у повећаној активности на изради пасоша", рекао је Османовић.

Извор: Срна