latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:28 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Синдикат "Шума Српске": Повлачење Правилника о раду или генерални штрајк (ВИДЕО)

Представници Синдикалног одбора Јединствене удружене синдикалне организације "Шума Српске" ступитиће у генерални штрајк ако послодавац у року од седам дана не повуче Правилник о раду који је, како тврде донесен без договора са синдикатом.
Синдикат "Шума Српске" - Фото: РТРС
Синдикат "Шума Српске"Фото: РТРС

Тврде и да постоје притисци на раднике за формирање новог синдиката иако кажу да они имају репрезентативност за заступање радника.

Предсједник Удружених синдикалних организација ЈП "Шуме РС" Душан Марковић каже да стање у овом јавном предузећу није добро, што је констатовано на данашњем састанку и да је указано и на проблеме са којима се сусрећу у газдинствима.

"Предлажемо послодавцу да у што краћем року буде донесен колективни уговор да би смирили ситуацију, односно да не би дијелили раднике јер ће се радници одупријети оваквом стањуу које послодавац поручује радницима", истакао је Марковић.

Директор Шума Српске, Ристо Марић истиче да је Правилник, према приједлогу Управе, усвојио Надзорни одбор предузећа, а препоруке за њега дала Влада, која је жељела да сва јавна предузећа имају усклађене трошкове.

Марић каже и да ово предузеће од 2007. нема репрезентативан синдикат.

"Влада Српске донијела је одлуку да сва јавна предузећа и она која немју колективни уговор морају поступити по правилнику, односно одлуци владе. До 1.јула ћемо ријешити питање колективног уговора тако да неће бити спора када је у питању правилник о раду. Овај правилник, који се нашао до доношења колективног уговора, неће ни на који начин ни са којом одредбом умањити плате раницима", истакао је Марић.