latinica  ћирилица
29/05/2017 |  18:33 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Састанак коалиције СНСД, ДНС и Социјалистичке партије наредних дана (ВИДЕО)

Коалиција СНСД-а, ДНС-а и Социјалистичке партије састаће се наредних дана, најавила је премијерка и потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Кадровска питања о статусу министара Петра Ђокића и Неђе Трнинића, каже, биће рјешавана на нивоу коалиције.

Одлука о продаји акција рудника Љубија била је Владина, и због тога не може бити појединачне одговорности за њен неуспјех у Народној скупштини, поручила је премијерка.

- Не видим никакву потребу да министар Ђокић буде тај који би наводно требало да сноси кривицу за неуспјех једне тачке у НСРС, јер није била самоиницијативна намјера нити Ђокићев и приједлог његовог министарства, каже премијерка Цвијановић.

Да су захтјеви за Ђокићеву оставку дневнополитичке природе, сматра и предсједник Уније удружења послодаваца, Драгутин Шкребић, додавши да је Ђокић један од најангажованијих министара.

- Мислим да ове приче нису у интересу радника и привредника и зато нашим политичарима поручујем да би боље било да своју енергију усмјере на развој Републике Српске, рјешавање животних питања и привлачење, а не растјеривање инвеститора, истиче Шкребић.

Предсједник Парламента и потпредсједник ДНС-а, Недељко Чубриловић поновио је, у Новом Саду, гдје је отворио Изложбу о 25 година Народне скупштине, да владајућа коалиција ни на који начин није угрожена, да све институције у Српској функционишу, за разлику од БиХ, гдје се не зна ко чини већину, нити какве се одлуке доносе.

- Мислим да ово што тренутно ради опозиција у Српској представља метод опозиционог дјеловања, али не би ваљало да се политичка ситуација компликује, с обзиром на ионако до краја искомпликовану ситуацију на нивоу БиХ, поручио је Чубриловић.

А уочи посебне сједнице републичког парламента, из опозције која тражи изгласавање неповјерења Влади, тврде да је ова власт најнеспособнија.

- Најнеспособнија је због начина на који је настала, куповином посланика, за коју нико никад није одговарао.Умјесто да госпођа Цвијановић буде одговорна и умјесто да буде у затвору, она води Владу РС све ове године, каже Вукота Говедарица предједник СДС-а.

- Ја мислим да би Говедарица у затвор послао свакога кога не може да побиједи на изборима. Не мислим да има интегритет ни кредибилитет да било кога коментарише и маркира као ненародну власт, јер да су они потенцијална народна власт, до сада би то народ препознао. Једанаест година није препознао да су они ти, још 11 година то неће бити препознато, поручила је Цвијановићева.

Премијерка је поновила да од заказане сједнице парламента не очекује ништа, јер свугдје у свијету, па тако и у Српској, дневни ред одређује власт, а не опозиција. Иницијатива за смјену владе је, каже, исфабрикована прича, којом у опозицији само желе да прикрију властите проблеме.