latinica  ћирилица
28/05/2017 |  13:49 | Аутор: РТРС

Требиње- Ове године почиње градња сигурне куће

Градња сигурне куће у Требињу требало би да почне ове године, а у току су разговори са представницима Градске управе о изналажењу адекватне локације, рекла је директорка Женског центра Требиње, Љиљана Чичковић.
Сигурна кућа у Требињу - Фото: РТРС
Сигурна кућа у ТребињуФото: РТРС

Истакла је да је у току завршна фаза припрема за почетак градње након 13 година упорног рада и труда да требињска регија добије објекат у коме би жене које трпе насиље у породици могле да пронађу уточиште.

Чичковићева је велику захвалност упутила локалној власти, од које, како каже имају велику подршку.

- Обезбиједили смо мањи дио средстава за градњу објекта, а радимо на томе да изнађемо још новца - каже Чичковићева.

Капацитет објекта би био 20 лежајева, али могуће је да тај број буде и мањи уколико не буду обезбиједили довољно новца.

- С обзиром да на 10.000 становника према стандардима ЕУ иде један лежај, за Херцеговину би то било седам лежајева, с тим што морамо имати на уму да једна жена у просјеку води са собом двоје дјеце - појаснила је Чичковићева.

Подсјетила је да је Народна скупштина Републике Српске усвојила и подржала план примјене стратегије борбе против насиља у породици гдје је на приједлог министарке породице, омладине и спорта Јасмине Давидовић уврштено отварање још једне сигурне куће и то највјероватније у Требињу.

Чичковићева напомиње да се у Женски центар свакодневно јављају жене - жртве насиља у породици и да већ одавно постоји потреба за сигурном кућом за подручје источне Херцеговине.

Извор: СРНА