latinica  ћирилица
26/05/2017 |  16:55 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

"Азра Башић пријетила заробљеним Србима да ће их заклати"

Свједок Тужилаштва БиХ Трипо Нинчић потврдио је данас Суду БиХ да је током заробљеништва у Дому ЈНА у Дервенти у мају 1992. године само једном видио Азру Башић, када је заробљеним Србима пријетила да ће их заклати и урезати им крстове на чело.
Азра Башић - Фото: СРНА
Азра БашићФото: СРНА

Свједочећи видео линком из Окружног суда у Добоју, Нинчић је данас на суђењу Азри Башић, за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, рекао да су га непознати полицајци 13. маја 1992. године одвели у Дом ЈНА са другом, заставником ЈНА Величком Јончићем.

- Смјестили су нас у мању просторију која је некада служила као гардероба и тада у њој није било никога. Сутрадан су довођени други људи, а неке су одмах одвели у логор Рабић, јер у тој просторији није било мјеста за све - навео је Нинчић.

Свједок је рекао да су војници из те просторије изводили неке заробљенике и враћали их измучене и измалтретиране. Он је рекао и да није видио како су их малтретирали, али да мисли да су их војници тукли палицом и сличним предметима јер су се могли чути јауци.

Свједок је додао да он "није имао некаквих проблема".

- Азру сам видио само једном када је са пратњом дошла код нас. Рука јој је била у гипсу, имала је пиштољ и нож којим је махала и пријетила људима да ће их заклати и урезати им крстове на чело. Није рекла зашто ће то урадити, вјероватно због националне нетрпељивости, јер су сви затворени били Срби - рекао је Нинчић.

Свједок каже да је по доласку Азре Башић осјетио страх и уплашио се за свој живот јер је чуо да су је, због малтретирања, људи у граду прозвали "злогласна Азра".

- Сви заробљеници су о њој причали. У логору Рабић, гдје сам премјештен, а у којем је било више од 130 затворених Срба, чуо сам шта су ти људи доживјели током заробљеништва у Дому ЈНА. Јавно се причало шта је Азра радила и како је убила Благоју Ђураша - рекао је Нинчић и додао да је током 14 дана у Рабићу није видио.

Свједок Тужилаштва Нихада Чучић рекла је да је Азра Башић дошла у Дервенту са око 100 Ријечана, да се са њом виђала у граду и да је "Азра са братом долазила код ње кући".

Она каже да је понекад виђала Азру у Дому ЈНА, гдје је она повремено радила у кухињи и спремала храну за војнике и заробљенике. Потврдила је да је оптужену виђала и у Бродском пољу, у јуну након "пада" Дервенте.

Чучићева је потврдила да је видјела да су се 26. априла 1992. године војници спремали да нападну насеље Чардак, јер им је тог јутра однијела кафу. Касније је чула да су заробљена лица доведена у Дом ЈНА, те додала да не зна шта се с њима дешавало јер јој је "заповједник Дома Жељко Будић забранио улазак".

- Нисам знала шта се са њима дешавало, да ли је неко настрадао. Касније сам чула да је један убијен, не знам му име - рекла је Чучићева.

Азра Башић оптужена је да је као припадник ХВО-а од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Суђење ће бити настављено 21. јула.

Извор: СРНА