latinica  ћирилица
26/05/2017 |  15:46 | Аутор: РТРС

Линта: Наставак лова на протјеране Србе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да одлука хрватског правосуђа да изда налог за привођење 76 Срба из бјеловарског краја због наводних ратних злочина против цивилног становништва представља наставак лова на протјеране Србе.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да је Рајко Аничић, за којег је издат налог, у марту ухапшен по хрватској потјерници, када је из Србије ишао у БиХ, због сумње да је починио злочине над цивилима.

"Аничић је изручен крајем априла Хрватској, иако нема никаквих доказа да је починио било какво кривично дјело. Званични Загреб више од 20 година од завршетка рата води политику застрашивања Срба путем константних покретања истрага, подизања оптужница и суђењима у одсуству", саопштио је Линта.

Он је додао да је циљ стављања имена Срба на Интерполове потјернице такав да се одржава бесмислена и лажна теза да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати жртве које су водиле ослободилачки рат.

Линта каже да је на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу у свијету до сада ухапшено 165 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих је 57 изручено Хрватској.

Он је затражио од Министарства правде Србије да у преговорима са Хрватском захтијева ревизију свих истрага, оптужница и пресуда у одсуству и позвао Тужилаштво за ратне злочине Србије да почне да процесуира бивше припаднике хрватске војске и полиције који су наредили или извршили бројне ратне злочине против Срба.

"Српско тужилаштво за ратне злочине у претходном периоду је у највећој мјери процесуирало лица српске националности која су починила злочине против хрватских цивила и ратних заробљеника", нагласио је Линта.

Он је рекао да је потребно да надлежне институције у Србији почну суђења у одсуству осумњичених и оптужених бивших припадника хрватске војске и полиције у случају да Хрватска одбије сарадњу и настави да крши преузете међународне обавезе у вези са кажњавањем ратних злочинаца.

Извор: СРНА