latinica  ћирилица
26/05/2017 |  14:40 | Аутор: РТРС

Дом народа ПС БиХ - Измјене и допуне закона о управи по хитном поступку?

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ требало би у понедјељак, 29. маја, да се одреди о захтјеву Савјета министара БиХ да Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи буде разматран по хитном поступку.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Овим законом се Управној инспекцији омогућава да, уз непосредни инспекцијски надзор, може вршити и посредни увидом у документацију за више од 2.200 невладиних организација уписаних у Регистар Министарства правде БиХ, што захтијева знатно мање времена и процес надзора чини ефикаснијим.

Измјенама и допунама овог закона обезбјеђује се системска примјена Закона о државној служби у институцијама БиХ, те се на три мјесеца ограничава технички мандат и именовање вршилаца дужности, уз могућност продужења за још три мјесеца само у нарочито оправданим случајевима.

Пред делегатима ће се у другом читању наћи Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу чије се кључне измјене односе на рјешење које се тиче нелегалног превоза путника у међународном транспорту, на начин да се омогућава да инспекцијски надзор проводе надлежна инспекцијска тијела ентитета и Брчко дистрикта заједно са инспекторима Министарства комуникација и транспорта БиХ.

На дневном реду сједнице је у првом читању Приједлог закона о измјени и допуни Закона о раду у институцијама БиХ и Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којима се укида право на исплату јубиларне награде за изабране и именоване званичнике у институцијама БиХ.

У првом читању ће бити разматран и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ чији је циљ изједначавање коефицијената за полицијске службенике са средњом стручном спремом са коефицијентима других запослених у институцијама БиХ са овим нивоом образовања.

Пред делегатима ће се у првом читању наћи и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о заштити и добробити животиња којим се предвиђа одгађање до 2028. године примјена законске одредбе о забрани узгоја животиња ради добијања крзна, која треба да ступи на снагу 2018. године.

У закон се додаје забрана стављања на тржиште, увоз или извоз крзна паса и мачака или производа који садрже ово крзно, чиме се у законодавству БиХ примјењују уредбе ЕУ.

На дневном реду је Финансијски извјештаји за годину која је завршена 31. децембра 2016. и годишњи извјештај за 2016, чији је подносилац Централна банка БиХ.

Извор: Срна

Биће разматрани и Први извјештај мониторинга провођења Стратегије за борбу против корупције 2015-2019. и Акциони план за провођење Стратегије за борбу против корупције 2015-2019. Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ.

Делегати би требало да дају сагласност за ратификацију Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Србије о међународном друмском превозу путника и терета.