latinica  ћирилица
26/05/2017 |  13:15 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Рехабилитован Никола Калабић

Виши суд у Ваљеву рехабилитовао је некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини
Никола Калабић - Фото: илустрација
Никола КалабићФото: илустрација

Виши суд у Ваљеву рехабилитовао је данас некадашњег команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Николу Калабића и поништио све одлуке којима му је била конфискована имовина и одузета грађанска права.

"Овом одлуком суд је усвојио захтјев породице за рехабилитацију Калабића, на основу које се сматрају ништавим све одлуке државне комисије и рјешења Среског суда у Мионици којима му је конфискована имонина и одузета грађанска права. На основу одлуке Калабић се сматра неосуђиваним", рекао је данас Тањугу адвокат Горан Бранковић који је заступао захтјев за рехабилитацију Калабићевих насqедника.

На данашњу одлуку суда, јавно тужилаштво има право да се жали Апелационом суду у Београду који треба да донесе правоснажну одлуку о рехабилитацији, рекао је Бранковић.

Захтјев за рехабилитацију Калабића поднијела је његова унука Весна Калабић, тврдећи да није био ратни злочинац, да није издао Дражу Михаиловића јер је стрељан прије њега, као и да је страдао из политицких, националних, а прије свега идеолошких разлога.

Након пресуде Среског суда у Мионици из септембра 1946. којом је Калабић оглашен за народног непријатеља и конфискована му је имовина.

Током четворогдишњег поступка по захтјеву за рехаиблитацију, Више јавно тужилаштво у Ваљеву противило се рехабилитацији, позивајући се на одредбе Закона по којима лица која су одлуком Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача током Другог свјетског рата проглашена ратним злочинцима, не могу рехабилитовати, пренијели су раније медији.

Калабић је иначе 2011. проглашен мртвим одлуком Основног суда у Ваљеву.

Медији су пренијели да је Калабићева унука суду доставила тим поводом свједочење пензионисаног свештеника Мијаила Даниловића из Горњег Милановца, који је тврдио да су Калабића убили припадници ОЗНЕ 19. јануара на Богојављење 1946. у пећини, у кањону ријеке Градац, недалеко од Ваљева.

Извор: Новости