latinica  ћирилица
26/05/2017 |  08:48 ⇒ 09:08 | Аутор: РТРС

Аутор филма о Јасеновцу савјетник ректора Свеучилишта у Загребу

Хрватски режисер Јаков Седлар, који се прославио филмом "Јасеновац – истина", у коме релативизује број жртава усташког режима, постао је посебни савјетник за културу ректора Свеучилишта у Загребу Дамира Бораса.
Јаков Седлар -
Јаков Седлар

На сајту Свеучилишта у Загребу наведено је да је Седлар посебни савјетник ректора за културу.

У филму "Јасеновац – истина" редитељ је релативизовао страдање током усташког режима у Хрватској наводећи да је у том концентрационом логору страдало 18.000 Срба.

За тај филм Седлар је добио награду Града Загреба за филм и позориште, упркос противљењу дијела хрватске јавности.

Њемачки дневник Франкфуртер рундшау објавио је оштру критику поводом тог филма, наводећи да је ријеч о пројекту који фалсификује историју, констатујући да Седлар у филму Јасеновац представља не као логор смрти већ као сабирни центар и радни логор.

На Седларов филм реаговали су историчари, представници српске и ромске заједнице у Хрватској, Центар "Симон Визентал", који је упозорио да тим филмом "срамотно жели да се промијени историја Независне Државе Хрватске и да се негирају размјере ужасних злочина почињених у концентрационом логору Јасеновац".

Антифашистичка лига Хрватске поднијела је кривичну пријаву због, како је наведено, кривичног дјела – јавно подстицање на насиље и мржњу.

Извор: РТС