latinica  ћирилица
24/05/2017 |  10:49 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Трећи балкански рат уколико албански екстремисти не буду искоријењени

Политички аналитичар Милан Мијалковски оцијенио је да дешавања на Космету и пријетње које су упућене Београду јасно указују да се на насилно отетом дијелу територије Србије, под протекторатом УН, испољава класичан међународни тероризам чији су реализатори албански вјерски екстремисти, који уколико хитно не буду искоријењени могу да изазово трећи балкански рат.
Експерт за антитероризам Милан Мијалковски - Фото: СРНА
Експерт за антитероризам Милан МијалковскиФото: СРНА

"Недавни, наизглед одвојени, а у суштини договорни јавни иступи албанских лидера, посебно тандема Вокер-Харадинај, треба да представљају сигнал за ревносно ангажовање Савјета безбједности УН ради потпуног сузбијања албанског тероризма. У супротном, изгледан је трећи балкански рат, који ће несумњиво имати посљедице и на међународни мир и безбједност", упозорио је Мијалковски у ауторском тексту за Фонд стратешке културе.

Он је указао да су терористи на Космету присутни већ готово двије деценије и да је у селу Рачак 15. јануара 1999. године, специјална јединица полиције Србије извела успјешну операцију против терористичке банде ОВК.

"Обдукција лешева из Рачка показала је да није било никаквог масакра, а ту чињеницу је потврдила и екипа финских патолога, коју је предводила доктор Хелена Ранта, на коју је Вилијам Вокер вршио безобзиран притисак да напише лажан извјештај. Он је остао при лажима које је изнио што је представљало добар повод за агресију НАТО-а на СРЈ 24. марта 1999. године", подсјетио је Мијалковски.

Он је оцијенио "да је по окончању агресија терористичка ОВК постала терористичка група УН".

"Дана 21. јуна 1999. године те године, командант КФОР-а Мајк Џексон је грубо прекршио Резолуцију 1244, тако што је потписао тзв. изјаву о демилитаризацији и трансформацији ОВК, у периоду до 19. септембра, чиме је обезбиједио да ОВК буде прихваћена као `легитимна војска` на том подручју", рекао је Мијалковски.

Прама његовом мишљењу, припадници терористичке ОВК су "практично, постали службеници УН, односно терористичка групација УН, која ће у наредном периоду предузимати класичне облике међународног тероризма ван Космета".

"Не изненађује то што су 21. новембра 2000. године, са неколико терористичких група, јачине од 20-30 припадника, упали са Космета на подручје Прешева и Бујановца и у том синхронизованом нападу, убили четири и ранили 13 полицајаца. На жалост, овај случај типичног међународног тероризма, иза којег стоји УН, наравно злоупотребљена од НАТО-а који је командовао КФОР-ом, није озбиљно схваћен, што је охрабрило албанске терористе за напад на Македонију у прољеће 2001. године ", указао је Мијалковски.

Он је подсјетио да су албански терористи са Космета у Македонију упали и 9. маја 2015. године, док је предсједник Македоније Ђорђе Иванов боравио у Москви на обиљежавању 60 година од побједе над фашизмом и да је том приликом убијено 14 терориста.

"Убацивање ове албанске терористичке групе у Македонију са простора квазидржаве `Косово`, између сталог, представља класичан случај међународног тероризма ради изазивања етничког оружаног сукоба у Македонији и дестабилизације региона", оцијенио је Мијалковски.

Он је закључио да су међународне мисије на Косову и Метохији, УНМИК, КФОР и ЕУЛЕКС, у најблажој форми речено – нечињењем допринијеле извођењу овог терористичког напада, несумњиво ради провјере услова за актуелизовање пројекта "велика Албанија" и сузбијања руског утицаја на Балкану.

Извор: СРНА