latinica  ћирилица
22/05/2017 |  09:52 | Аутор: РТРС

Пуповац: Срби добро прошли на изборима у Хрватској

Предсједник Српског народног вијећа и потпредсједник СДСС Милорад Пуповац изјавио да су резултати локалних избора у Хрватској веома добри по српску заједницу.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

"Ми смо потврдили већину својих досадашњих успјеха и постигли смо неке нове успјехе, и то је само доказ политичке виталности српске заједнице у околностима поприлично компликованих политичких односа и политичке кризе у Хрватској", рекао је Пуповац за РТС.

Он је навео да српска заједница има у 10 жупанија замјенике жупана, којих СДСС има самостално у шест, а у две - у коалицији са партнерима.

"Имамо 16 предсједника општина и начелника општина, имамо велики број замјеника начелника и замјеника градоначелника и сасвим сигурно више од 200 посланичких мјеста у скупштинама жупанија, градова и општина", рекао је Пуповац.

На изборима је на бирачким списковима било 67.000 Срба мање зато што није могао да гласа онај ко не живи у Хрватској и не јавља се на сваких пет, односно, сваке три године, а Пуповац каже да је то утицало прије свега на стварање атмосфере страха и забринутости у вези са питањем шта ће бити са остваривањем бирачких права.

Посебно у срединама у којима је полиција прелазила законска овлашћења и настојала да брише људе за које није имала никакво законско упориште да их брише, стварала се узнемиреност међу становништвом, али на срећу на самим изборима нисмо примјетили нека значајнија кршења правила", каже Пуповац.

Такође, додао је, људи се нису жалили да нису могли да гласају зато што су били брисани из пебилавишта, али је, како је нагласио, то свакако проблем који остаје и који ће морати да се рјешава након ових избора.

"Држава не може кршити властите законе, полиција не може кршити законе које је донио хрватски Сабор, а који јасно кажу да људи имају право да задрже своје пребивалиште уколико због посла, школовања, због повратка као избјеглица или обнове кућа нису у пребилавалиштима у којима иначе пребивају", објаснио је он.

Пуповац каже да је на изборе СДСС ишао са СДП-ом у три жупаније и једном броју општина и градова и постигли су добар резултат. "У једној жупанији смо ишли са ХНС-ом, а у двије општине смо ишли са ХДЗ-ом гдје смо такође постигли добар резултат", навео је.

Што се тиче владе Андреја Пленковића и његове странке, Пуповац оцјењује да је она на овим изборима, упкрос најавама и могућности да ће имати лош резултат, постигла добар резултат, и да улази у други круг са озбиљним изгледима да потврди значајан успјех на овим изборима.

"Ми, као и остали заступници националних мањина, подржавамо владу, а у наредним данима, можда већ од данашњег дана, почеће разговори о томе како осигурати стабилност владе и видјети да ли ће се она моћи одржати или ће морати ићи на нове парламентарне изборе", рекао је Пуповац.

Упитан да ли, на основу изборних резултата, сматра да да је влада положила тест, одговара да влада, односно странка Андреја Пленковића, ХДЗ, јесте положила тест јер је њен главни ривал и изазивач - Мост - подбацио.

"Мост није успио да постигне резултате које је хтио, није успио у намјери да узме значајан дио позиција које је добио ХДЗ, посебно у далматинском подручју, и то ће бити сатисфакција за Пленковића и његову странку", рекао је он.

Пуповац напомиње да је Загреб имао слаб резултат, али указује да нико од великих странака није имао добар резултат осим Милана Бандића који ће, закључује, по свој прилици задржати мјесто градоначелника.

Извор: РТС, ТАНЈУГ