latinica  ћирилица
21/05/2017 |  14:55 | Аутор: РТРС

Избори на Космету судбоносни за опстанак Срба у Покрајини

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да ће 11. јуна у јужној српској покрајини бити одржани судбински избори за опстанак и будућност српског народа на Космету.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

"`Српска листа` излази на изборе рачунајући и ослањајући се на снажну подршку државе Србије, српског народа у целини и највећег дела наших сународника у покрајини", рекао је Ђурић након састанка премијера Србије Александра Вучића, министара у Влади Србије и кандидата "Српске листе" за посланике у Скупштини привремених институција самоуправе у Приштини.

Ђурић је истакао да је кључно да се Срби са Косова и Метохије окупе око "Српске листе" јер то значи наставак подршке државе Србије српским институцијама на Космету и наставак институционалне везе Срба са Космета са Србијом.

"Србија се уједињује и окупља око српских представника са Косова и Метохије, али око оних који су спремни да представљају српски народ и државу Србију и српске интересе, а то је `Српска листа`", истакао је Ђурић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин истакао је да је Србима на Космету неопходно јединство, јер без јединствене политике са Владом Србије не може доћи ни до спровођења Бриселског споразума, али ни до очувања Срба у јужној покрајини.

"Разлог зашто војска Косова још не постоји је зато што је Влада Србије заједно са `Српском листом` успела да спречи њено формирање и нема ниједног другог разлога. И буду ли се бројеви променили, не буду ли постојали посланици који заиста говоре у име српског народа, можете бити сигурни да ће војска Косова бити формирана", рекао је Вулин.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић је рекао да сви знају да је најкомликованији сегмент Бриселског споразума везан за енергетику, јер је за Владу Србије питање сигурности снабдијевања сјевера покрајине есенцијално за опстанак Срба.

"Капитално је важно да `Српска листа` има снажан глас у приштинској Скупштини, да немамо пукотину у том фронту који треба да штити интересе српског народа у свим институцијама", истакао је Антић.

Предсједник "Српске листе" Славко Симић навео је да су сви кандидати и представници Срба са Космета захвални Влади Србије на институционалној и политичкој подршци Србима који живе на Косову и Метохији.

"`Српска листа` је национални пројекат. Она је постала политички бренд Срба који живе на Космету и сигурно је да је до сада била носилац мира и стабилности. Заиста смо били глас и лице Владе Србије, јер смо имали константну комуникацију са Београдом и спречавали да се изгласају све оне законске одредбе које су биле на штету српског народа", рекао је Симић.

Он је додао да и овог пута народ мора препознати озбиљност и легитимитет кандидата "Српске листе".

Извор: Срна